Nyugi, nem roppanunk bele a migrációs nyomásba

Ezt Victor Ponta mondta, aki Jordániában meglátogatott egy menekülttábort.
Hirdetés

Nem nehezedik különleges migrációs nyomás Romániára, nagyjából ugyanannyi menekültkérelem érkezett a román hatóságokhoz, mint egy évvel korábban – jelentette ki Victor Ponta román miniszterelnök hétfői parlamenti beszédében.

A kormányfő a bukaresti képviselőházban mutatta be a kormány jelentését a migrációról. Közölte, hogy az idei első kilenc hónapban

944 menekültkérelmet jegyeztek a tavalyi 900-hoz képest,

és augusztusban csak 18 ilyen kérelem érkezett a román hatóságokhoz. Azt is elmondta, hogy a román hatóságok az idén 172 külföldit küldtek vissza hazájukba a tavalyi 111-hez képest. Emlékeztetett, hogy Románia két, 500-500 férőhelyes tábort alakított ki az esetleg megnövekedett létszámú migránsok elszállásolására, de eddig nem kellett igénybe venni (ami nem meglepő, figyelembe véve azon afgán migránsok eseték, akik Romániába tévedve elsírták magukat). Ponta szerint

Románia nincs felkészülve a bevándorlók integrálására,

ezért egy testületet hoznak létre, amely egyebek mellett szükséges törvénymódosításokat javasol, megvizsgálja a helyi hatóságokkal az integrációs lehetőségeket, és erőfeszítéseket tesz a menekültáradat miatt újjáéledt „populista és idegengyűlölő diskurzus” visszaszorítására.

Ponta szerint Románia mentalitásváltásra kényszerül, és ezentúl nem csak a bevándorlás megelőzésére kell összpontosítania, hanem a migránsok integrálására alkalmas mechanizmusokat is meg kell teremtenie, ugyanis az európai menekültválság miatt a helyzet jelentősen megváltozott. A miniszterelnök szégyenletesnek nevezte, hogy Románia még egy eurót sem költ egy politikai menekültre egy 2006-os törvény értelmében, és jelezte, hogy ezt a jogszabályt módosítani fogják.

A miniszterelnök eközben átvágott egy igazi gordiuszi csomót is:

Hirdetés

közölte, kormánya álláspontja szerint helyes volt, hogy Románia a kötelező menekültkvóták elvével nem értett egyet Brüsszelben, de hiba volt, hogy Bukarest Magyarországgal és Szlovákiával együtt az Európai Unió többi tagállama ellen szavazott. „Mostantól az EU-val szolidáris, európai, építő álláspontja kell legyen Romániának is” – jelentette ki.

A kormányfő a Facebook-oldalán, több fotó kíséretében beszámolt arról is, hogy jordániai látogatása során meglátogatott egy menekülttábort is. Állítása szerint

Románia minden szükséges anyagi és logisztikai támogatást megad

azoknak az országoknak – elsősorban Jordániának és Törökországnak –, amelyek többmilliós menekülttömeget fogadnak be, hogy „ezek az emberek hozzáférjenek az egészségügyi szolgáltatásokhoz, az oktatáshoz, és hogy munkához jussanak”.

Fotó: Victor Ponta Facebook-oldala

Hirdetés