29 önkéntes magyar orvos járja végig Hargita megyét

Ismét Székelyföldön mentik a gyerekeket a Nemzetközi Gyerekmentő Szolgálat magyarországi orvosai.
Hirdetés

Október 4. és 9. között ismét Erdélyben végez vizsgálatokat a Nemzetközi Gyerekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvos csapata – tájékoztatta az MTI-t a szervezet. A közlemény szerint a 29 orvosból és egészségügyi szakemberből álló csapat kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűri, vizsgálja és gyógykezeli a rászoruló gyermekeket Hargita megyében.

Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik.

A csapat idei októberi körútján Székelyudvarhelyre, Gyimesbükkre, Gyimesfelsőlokra, Gyimesközéplokra, Csíkmenaságba, Csíkszentdomokosra, Csíkszentmihályba, Zeteváraljára, Kóstelekre, Csíkszentmártonba és Csíkszeredába látogat el. A csoport munkájában többek között csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermek fül-orr-gégész, gyermek szemészek, gyermek urológus, mentőápolók és szakorvosjelöltek is részt vesznek.

A korábbi évekhez hasonlóan a jótékonysági szervezet mozgó fogászati busza is csatlakozik az úthoz, amelyben szűrik és szükség esetén kezelik a gyermekek fogait. Emellett

nőgyógyászati szűrőkamion is részt vesz az akcióban, szűrésekkel, vizsgálatokkal és tanácsadással segítve a helyieket.

A körút részeként október 5-én a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház könyvtárában tartanak előadásokat az orvos csapat szakemberei, akik a gyermeknefrológia aktuális gyakorlati kérdéseiről, a gyermekbőrgyógyászat új terápiás módszereitől, valamint a traumatológia, a kézsebészet és a plasztikai sebészet gyermekkori vonatkozásairól fognak beszélni. Emellett ünnepélyes iskolai tornaterem átadó, valamint a magyar parlament labdarugó csapatának barátságos mérkőzései is szerepelnek a programok között.

A Nemzetközi Gyerekmentő Szolgálat évi két alkalommal Erdélybe utazó önkéntes orvos csapata 2014-ben összesen 10 ezer vizsgálatot végzett, a szűrővizsgálatok eredményeképpen pedig 23 gyermek magyarországi műtétjére és gyógykezelésére került sor, valamint 60 gyermek jutott ingyenesen szemüveghez. A szervezet gyermek neurológusa emellett folyamatosan támogatja munkájával a szervezet által felújított csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központot – olvasható a közleményben.

Hirdetés