Minden nap a székely himnusszal foglalkozik a román sportlap

A Gazeta Sporturilornál elakadt a lemez, naponta írnak valamit a témáról.
Hirdetés

Visszatérő téma a héten a Gazeta Sporturilor című sportnapilapban a székely himnusz.

Kedden szörnyülködve megírták, hogy az FK Csíkszereda és a Radnót SK közti 3. ligás focimeccsen a szurkolók elénekelték a székely himnuszt, megszólaltatták a mérkőzés bíróit, de ők nem nagyon akartak úgy nyilatkozni, ahogy azt a botrányszagot érző lap szerette volna.

Szerdán tovább habosította a skandallumot a Gazeta és arról számolt be (vagy ahogy írják: leleplezték), hogy a női kosárlabda első ligájában játszó sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC mérkőzésein is eléneklik a székely himnuszt a szurkolók. A lap előbányászott egy videofelvételt a Sepsi SIC és a CSM Târgovişte áprilisi, sepsiszentgyörgyi mérkőzéséről, amelyen valóban a székely himnuszt éneklik a helyi csapat drukkerei.

A felvételen egyébként az is jól hallatszik, hogy

a szentgyörgyi szurkolók sajnos masszívan cigányozzák az ellenfél támogatóit.

Hirdetés

De a Gazeta, ahelyett hogy erre a témára erőteljesebben rámenne, csak mellékesen, futólag említi a cigányozást és csütörtöki számában is a székely himnusszal foglalkozik. Olvasói visszajelzések alapján arról cikkez, hogy a Székelyföldön nem csak foci- és kosárlabda-mérkőzéseken, hanem futsal- és hokimeccseken is szokás énekelni a székely himnuszt, és

a székely zászló is zavartalanul lengedezik.

Idézi a lap Cristian Ivanciut, a călăraşi-i Dunărea futsal-csapat egyik vezetőjét, aki arra panaszkodik, hogy Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen egyaránt felhangzik a székely himnusz, amit a vendégcsapatnak is végig kell hallgatnia.

Hirdetés