Katalónia: a függetlenségpárti erők nyertek

De a helyzet nem teljesen egyértelmű.
Hirdetés

A közel végleges eredmények szerint a Junts pel Sí (Együtt az igenért) függetlenségi párttömörülés nyerte Spanyolországban a katalán regionális parlamenti választásokat, és bejutott a törvényhozásba egy másik függetlenség párti erő is. A pártok ugyanakkor egymásnak ellentmondóan értékelik a vasárnap született eredményt.

Az önálló Katalónia létrehozásáért kiálló politikai erők a függetlenség győzelmét látják benne, a megszerzett képviselői mandátumokra hivatkozva, míg a többiek szerint a katalánok többsége nem akarja az elszakadást, mert összességében kevesebb mint 50 százalékuk szavazott erre.

Az EFE spanyol hírügynökség kormányzati forrásra hivatkozva azt jelentette: a központi kormány éppen erre hivatkozva a függetlenség bukásaként értékeli az eredményt. Pablo Casado, a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) szóvivője Madridban kijelentette, hogy folyatni fogják „a törvényesség garantálását” és meg fogják védeni Spanyolország egységét.

A szavazatok 98 százalékos feldolgozottságánál az önálló katalán állam megalakítását szorgalmazó győztes erő a voksok 39,6 százalékát kapta és 62 helyet szerzett a katalán parlamentben, de nem jutott abszolút többséghez a 135 tagú törvényhozásban. A Junts pel Sí választási központjánál Barcelonában euforikus hangulatban ünnepelt az összegyűlt tömeg. Raül Romeva, a tömörülés listavezetője azt mondta:

a győzelem politikai és morális felhatalmazást ad ahhoz, hogy megkezdjék a katalán köztársaság építését.

A parlamentbe bejutó másik függetlenségi párt, a Junts pel Sí lehetséges szövetségesének tartott Népi Egység (CUP) a szavazatok 8,2 százalékával tíz képviselői helyet szerzett. A két pártnak így együtt, ha koalícióra lépnének, abszolút többsége lehetne a regionális törvényhozásban, de a rájuk leadott szavazatok számát tekintve nem érik el az 50 százalékot. A CUP emellett korábban kijelentette: nem hajlandók együttműködni Artur Mas katalán elnökkel. Antonio Banos, a CUP listavezetője az eredmények ismeretében mindenesetre úgy fogalmazott, hogy a szavazók kiállították az autonómia „halotti bizonyítványát”.

A választásokon második, magát középpártként meghatározó Ciudadanos szimpatizánsai szintén ünnepeltek, mivel a szavazatok 17,9 százalékával 25 mandátumot szereztek az eddigi 9-hez képest. Inés Arrimadas listavezető az eredményre hivatkozva új választások összehívását és Artur Mas lemondását követelte, hogy az emberek a pártok és a programok között választhassanak, mert szerinte a mostani szavazás nem arról szólt. Úgy értékelte, hogy a többség elutasította a függetlenséget, mivel az arra leadott szavazatok összessége nem éri el az 50 százalékot.

A harmadik helyen a katalán szocialista párt végzett, a szavazatok 12,6 százaléka 16 mandátumot jelent a számukra, ez néggyel kevesebb, mint eddig. Miguel Eceta listavezető a győzteseknek gratulálva szintén felhívta a figyelmet arra, hogy a szavazatok számát tekintve a függetlenségi pártok nem kapták meg a kellő felhatalmazást elképzeléseikhez.

A baloldali Catalunya Sí que es Pot (Katalónia, igen, lehetséges) 11 mandátumra válthatja az elnyert 8,9 százaléknyi voksot. Vezetőjük, Lluís Rabell az eredményt „a vártnál rosszabbnak” értékelte. Véleménye szerint a függetlenségi pártok egyértelműen nyertek, és felvetette egy egyetértésben megtartott népszavazás összehívását a kérdésben.

Hirdetés

A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppártnak (PP) 11 képviselője ülhet majd az új katalán törvényhozásban. A választók 8,4 százaléka voksolt rájuk, ezzel 8 képviselői helyet vesztettek a most lezárt parlamenti ciklushoz képest. Xavier García Albio listavezető az eredményt „nem jónak” és „nem a vártnak” nevezte, továbbá hangsúlyozta, hogy szerinte a katalánok többsége nincs az elszakadás mellett a voksok aránya alapján.

A Unió párt, amely nyár elején lépett ki a kormánykoalícióból nem jutott be a parlamentbe.

Az EFE spanyol hírügynökség kormányzati forrásra hivatkozva azt írta:

a spanyol kormány a függetlenség bukásaként értékeli az eredményt,

szintén amiatt, hogy a függetlenségi pártokra leadott voksok 50 százalék alatt maradtak.

Miközben Barcelonában a függetlenségi pártok ünnepeltek Madrid központjában a Puerta del Solon, néhány százan gyűltek össze spanyol zászlókat lengetve, Spanyolország egységét hirdetve és elutasítva a függetlenséget.

Az 5,5 millió választásra jogosult 77 százaléka vett részt a szavazáson, 130 ezren levélben kérték szavazatuk leadását. Közülük 23 ezren külföldön voksoltak.
 

Hirdetés