Hurrá, folyékony vizet találtak a Marson!

Nincs értelme még elhamarkodott következtetéseket levonni, de ez azt is jelentheti, hogy a vörös bolygón van élet.
Hirdetés

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA napok óta beharangozta, hogy olyan felfedezést készül közzétenni a Marsról, amely megváltoztathatja a tudomány jelenlegi állását. A bejelentés hétfőn meg is történt: sajnálatos módon nem kis zöld marslakókra bukkantak, de az sem elhanyagolható eredmény, hogy folyékony, sós víz nyomait találták a vörös bolygón.

Az, hogy a Marson víz lehet, nem akkora újdonság, ezt már régóta sejtik a tudósok – az újdonság az, hogy ez a víz, a jelek szerint, folyékony halmazállapotú, vagyis nem a felszín alatt, eljegecesedett állapotban található meg csak. A NASA kutatói – akik a Nature Geoscience folyóiratban tették közzé kutatásuk eredményeit – arra találhattak bizonyítékot (vagy legalábbis meggyőző jeleket), hogy a Mars felszínén korábban már észrevett, a marsi felmelegedéskor megjelenő sötét foltok azért keletkeznek, mert víz kerül oda.

Képek forrása: nasa.gov
 
A Mars Reconaissance Orbiter nevű űrszonda 2006-os pályára állása óta talált olyan jeleket, amelyekből erre lehetett következtetni. Arra a kérdésre viszont, hogy ez a víz honnan jöhet és hogyan keletkezhet, egyelőre nincs biztos válasz. Az egyik lehetőség, hogy a talaj sótartalma köti meg valahogy a légkör nedvességét, és ezt a feltevést a Curiosity Mars-járó adatai is alátámaszthatják. Egy másik feltevés szerint esetleg más jellegű vízforrások lehetnek a közelben, de ez kevéssé valószínű.
 
Érdemes persze fenntartásokkal kezelni ezeket az eredményeket: ez mindaddig (bár valószínű) feltevés marad, amíg egy Mars-járó be nem gyűjti a megfellebbezhetetlen bizonyítékul szolgáló mintákat. És az is csak egy nagyon valószínű lehetőség, hogy ahol folyékony víz van, ott mikroorganizmusok szintjén előfordulhat élet.
 
Amíg erről meg nem bizonyosodunk, nézzük meg ezt a pompás animációt:
 

Hirdetés