Tragédia tragédia hátán Mekkában

Tömeges pánik tört ki a zarándoklaton, több száz embert tapostak halálra.
Hirdetés

Alig telt el néhány hét azóta, hogy egy daru összedőlt a mekkai Nagymecsetben, több mint száz hívő halálát okozva, ismét tragédia színhelye lett a muzulmánok szent városa: a mekkai zarándoklat alatt csütörtökön pánik tört ki, és a tülekedésben rengeteg embert agyontapostak. Az al-Arabíja hírtelevízió jelentése szerint

a halálos áldozatok száma 717-re emelkedett, 

és jelenleg 863 sebesültről tudunk – a szám viszont óráról órára növekszik. A muszlim szent várostól, Mekkától néhány kilométerre keletre fekvő Minában történt baleset az évente tartott zarándoklat alatt eddig történt egyik legnagyobb tragédiának számít.
 
Körülbelül kétmillió zarándok érkezett az elmúlt napokban a világ minden tájáról Mekkába, és onnan százezrek indultak útnak kedden a várostól öt kilométerre keletre fekvő Mina felé, hogy megkezdjék a hagyományos éves muzulmán zarándoklatot, a haddzsot.
A katasztrófát az okozta, hogy  

a zarándokok egymást taposva pánikszerűen menekülni kezdtek.  

Hogy mi váltotta ki a tömeg rémületét, azt egyelőre nem tudni. Sajtójelentések szerint akkor történt a tragédia, amikor a zarándokok az Arafát-hegyről arra a helyre tartottak, ahol az „ördög megkövezésének” rítusával folytatják a haddzsot. A híradások szerint mintegy négyezer fő vesz részt a mentésben.
 
A csütörtökön kezdődött iszlám áldozati ünnep, az íd al-adha a hasonló tömegbalesetek szempontjából a zarándoklat egyik legveszélyesebb napjának számít, mivel rengeteg hívő egyazon helyen, egyszerre vágja le áldozati állatát. 

Mekka az iszlám legszentebb városa, 

a vallásalapító Mohamed próféta időszámításunk szerint 570 körüli születésének helyszíne. A hívők a világ minden táján Mekka irányába fordulva imádkoznak. A városközpontban álló nagymecsetben áll a Kába-kő, amely a vallás szerint azt a helyet jelzi, ahol Isten vizet fakasztott a sivatagból, hogy megmentse Ábrahám és Hagar fiát, Ismáelt a szomjhaláltól. A zarándoklat egyik fontos részét alkotja a Kába-kő körbejárására.
 
Évente több millió zarándok érkezik Mekkába, a legtöbben az országon kívülről. A csütörtökihez hasonló balesetek nem mennek ritkaságszámba, az eddigi legnagyobb tragédia 1990-ben történt, akkor egy alagútban kitört pánik következtében több mint 1400 ember vesztette életét.
 

Fotó: AP

Hirdetés