Tényleg életveszélyt jelent az Azomureş

Ezt most már egyértelműen ki lehet mutatni.
Hirdetés

 

Az elhalálozások 7,5 százalékát légúti megbetegedések okozzák Maros megyében – ez kétszerese az országos átlagnak –, és jelenleg 30 ezer kiskorú szenved légúti betegségben az Országos Statisztikai Hivatal 2014-es adatai szerint – hangzott el többek közt az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete által kedden este szervezett fórumon, melynek témája az Azomureş vegyipari kombinát okozta szennyezés volt. A vásárhelyi Kultúrpalota kistermében megtartott rendezvényen a meghívás ellenére nem jelent meg az Azomureş, a környezetvédelmi őrség és a környezetvédelmi hatóság képviselője. Igaz, Marosvásárhely civil lakossága sem mutatott nagy érdeklődést az esemény iránt.

A rendezvényen felszólaló Szép Róbert, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára szerint, bár az Azomureş vegyipari kombinát igyekszik csökkenteni a légszennyezést, országos szinten továbbra is élen jár szennyezés tekintetében. Az államtitkár beszámolt arról, hogy a környezetvédelmi őrségnek jogában állt volna több alkalommal is felfüggeszteni a műtrágyaüzem tevékenységét, de az Azomureş vállalta, hogy fejlesztéseket végez, ami által csökkenti a kibocsátásokat, így 2016. január elsejéig működhet, azt követően pedig – az ígéretek szerint – elindítja az új szűrőberendezést, és csökkenti a légszennyezést.

Rámutatott: a környezetvédelmi minisztérium rendelkezik azokkal a felmérésekkel, amelyek igazolják, hogy jól halad a kombinát a fejlesztéssel, várhatóan november 15-ére befejezik a munkálatokat. Ugyanakkor arról is beszámolt az államtitkár, hogy egy közegészségügyi hatástanulmányt is sikerült belefoglalni a felmérési eredménybe, s most már bizonyított, hogy a kombinát súlyosan károsítja a helybéliek egészségét.
 

Hirdetés