Erdélyben is hódít az Airbnb

Hogy ez mi? A klikk után kiderül.
Hirdetés

Több száz erdélyi próbálja egy amerikai cégen keresztül turistáknak bérbe adni ingatlanját. Az udvarhelyi és kolozsvári házigazdák átlagban a dupláját kérik a budapesti árnak.

Röpke néhány év leforgása alatt teljesen felforgatta a budapesti ingatlanpiacot az Airbnb. Ez egy amerikai tulajdonban levő internetes szolgáltató, amely közvetítőként működik, jutalék fejében összehozva az ingatlantulajdonosokat a szállást kereső turistákkal. Három évvel ezelőtt még csupán 500 magyarországi tagja volt a hálózatnak, jelenleg azonban csak Budapesten több mint ötezren próbálnak meg ily módon pénzt keresni.

Az Airbnb-zést egyre többen üzletszerűen űzik, aminek hatására jelentősen megnőtt a spekulatív jellegű ingatlanbefektetések száma, sokan ugyanis kifejezetten azzal a céllal vásárolnak lakást, hogy az amerikai portálon keresztül kiadják azt. Ennek hatására megugrottak a lakásárak, ugyanakkor a főváros belső kerületeiben egyre nehezebb hosszú távra albérletet találni elfogadható áron.

A hálózat jelen van Erdélyben is, de messze nem olyan léptékben, mint az anyaországban. Azon utazó aki november második hetében Kolozsváron szeretne megszállni, az Airbnb honlapján mintegy 210 ajánlat közül válogathat. A kolozsvári Airbnb-zők nem szégyenlősek, megkérik a szállás árát. Hogy mennyit kérnek, az az alábbi linkre kattintva kiderül.
 

Hirdetés