Kultúrával épül a sepsiszentgyörgyi főtér

Felolvasószínház és szimfonikus koncert a főtéri átépítési munkálatok szeptember végi „alapanyaga”.
Hirdetés

Ismét megnyitják a közönség előtt az épülő főtér kapuit a Sepsiszentgyörgy – Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben pályázat kezdeményezői a Sepsiszentgyörgy a kultúrára épít elnevezésű program keretében.

A Tein Teátrum felolvasószínházi eseménysorozat idén is folytatódik a Tamási Áron Színház művészei közreműködésével: szeptember 25-én, pénteken este 20.00 órától Az utolsó Godot című Matei Vişniec darabbal, szabadtéren folytatja repertoárját. Pálffy Tibor és társai: Derzsi Dezső, Kolcsár József, Kónya Ütő Bence őszi-téli felolvasószínházi sorozatot terveznek, olyan drámák szövegeit hozzák közelebb a közönséghez, amelyek őket is személyesen érintik – mondta el Pálffy Tibor színművész. A felolvasószínház szeptembertől decemberig jelentkezik majd.

Szeptember 27-én, vasárnap 19 órától Sipos Zoltán karnagy vezényletével működő Pro Musica Kamarakórus avatja szimfonikus térré az épülő főteret. A kórus hangversenye: M. Haydn, J. G. Rheinberger, Bárdos Lajos, Deák-Bárdos György, Orbán György, Eric Whitacre, Kozma Mátyás és Pászti Miklós műveit teszi élményszerűvé.

Szilágyi Domokos és a kortárs költészet egyik legsajátosabb hangú alkotója, Fekete Vince szellemi párbeszédéből született A dolgokról egy földi szellemnek című produkció, melyet Mácsafej zenekar ad majd elő kedd este, szeptember 29-én.  Zenei kalandozás és drámai megközelítések, avagy vers-zene és koncert-színház – így határozzák meg a műfajok találkozási pontján létrejött előadásukat az alkotók. A Mácsafej zenekar – Ferencz Áron, Ferencz Csaba, Márk Attila, Ticusan János, Vitályos Lehel – Gábor Szabolcs szaxofonossal, Kolcsár József előadóművész-rendezővel és Ferencz Csaba zenei gondolataival együtt, egy kételyekkel terhes, de felismerésekben gazdag világba kalandoznak. Az előadás a főtéren szeptember 29-én, kedden 19 órakor kezdődik.

A város önkormányzata és az i2021 projekt csapatának tervei szerint a munkálatok előrehaladtával az új Főtérnek egyre nagyobb része lesz bejárható, ezzel egy időben növekszik majd a klasszikus zenei koncertek és kulturális programok kínálata is. A rendezvényekre a belépés díjtalan.

Hirdetés