Erdőt és földeket vásárol a Sapientia az agrárszakosoknak

Megéri a gazdálkodó kedvű fiataloknak elvégezni a Sapientia agrármérnöki szakát, lesz hol gyakorlatba ültetni a megszerzett tudást.
Hirdetés

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem által idén Sepsiszentgyörgyön indított agrármérnöki szak majdani végzettjeinek egyedülálló lehetőséget biztosítana a felsőoktatási intézményt működtető Sapientia Alapítvány. Kató Béla református püspök, az alapítvány kuratóriumának elnöke arról számolt be a Háromszék napilapnak, hogy földet és erdőket vásárolnak, melyeket a szak végzettjei bérbe vehetnek mintagazdálkodások kialakítása céljából.

„Aki ezen az egyetemen végez, olyan gazdaságot kell hogy tudjon vezetni, amelyből ő maga megél, és még jó néhány embernek megélhetést biztosít, de fel is tudja venni a versenyt azzal a világgal, európai renddel, amelyben most vagyunk” – nyilatkozta a püspök.

A területeket az alapítvány nevére vásárolják, és ezek nem lesznek eladhatóak. Ha a terv beválik, akkor szóba jöhet egy hitelrendszer kialakítása, mezőgazdasági gépek bérlése is.

Az alapítvány bízik abban, hogy lesznek adományozók is, olyan földdel rendelkező idős emberek személyében, akik a közösség javára fordítanák parlagon lévő földjeiket. Az első húsz hektár ilyen módon került a Sapientia használatába a Kolozsváron élő, bikfalvi származású Simon Katalin nyugdíjas tanár jóvoltából.

Fotó: agroforum.hu

Hirdetés