Bírói végzés kell a telefonok, emailek lenyomozásához

Az eddigi Big Brother-törvények elbuktak, a mai módosítás átmehet az alkotmány szűrőjén.
Hirdetés

Bírói felhatalmazáshoz kötötték a távközlési cégek által kezelt személyes adatokhoz való hatósági hozzáférést: az erre vonatkozó törvénymódosítást szerdán fogadta el nagy szavazattöbbséggel a bukaresti képviselőház. A szenátus már korábban megszavazta, hatályba lépéséhez így már csak az államfő aláírására van szükség.

Az adatvédelmi szabályozás módosításáról Klaus Johannis államfő kezdeményezésére májusban alakult ki politikai konszenzus, amelynek nyomán a koalíció és az ellenzéki pártok vezetői közösen terjesztettek törvénymódosítási javaslatot a parlament elé.
 
A kommunikáció megfigyelését szabályozó korábbi jogszabályok – amelyeket a román sajtó Nagy Testvér-törvényekként emlegetett – alkotmányellenesnek bizonyultak. A januári párizsi terrortámadás után a Román Hírszerző Szolgálat és a legfőbb ügyész nemzetbiztonsági érvekre hivatkozva sürgette a joghézag felszámolását.
 
A szerdán elfogadott törvény szerint a telefon- és internetszolgáltatóknak kizárólag bírói felhatalmazás esetén kell kiadniuk 48 órán belül valamely felhasználó személyi adatait, a hívás helyét és az adatforgalom többi paraméterét az azokat igénylő nemzetbiztonsági vagy bűnüldöző szerveknek. A korábbi, 2006-ban elfogadott adatvédelmi törvény nem korlátozta ezek hozzáférését a távközlési szolgáltatók által kezelt személyes adatokhoz.
 
A szolgáltatóknak három évig kell tárolniuk és igény esetén a hatóságok rendelkezésére bocsátaniuk előfizetőik hívásainak, illetve levelezésének minden adatát, a tartalom kivételével.

Hirdetés