Kitömött barbár Kolozsváron

Mi köti össze Kazinczy Ferencet egy fekete szabadkőművessel? Megtudhatják, akik ellátogatnak Péterfy Gergely irodalmi estjére.
Hirdetés

Az elmúlt évek egyik irodalmi szenzációja volt Péterfy Gergely Kitömött barbár című regénye, amely a magyar irodalom- és kultúrtörténet egyik kevéssé ismert fejezetének állít emléket. Mégpedig annak a rejtélyes kapcsolatnak, amely Kazinczy Ferencet, a nyelvújítás atyját, a magyar felvilágosodás kiemelkedő alakját egy Angelo Soliman nevű fekete és tudós szabadkőműveshez fűzte.

Önmagában persze nem a szabadkőműves kapcsolat a meglepő, hiszen maga Kazinczy is az volt, hanem az afrikai származású Angelo európai, bécsi „pályafutása” és az a baráti viszony, amelyet Kazinczyval kialakított. A mór világfi testét egyébként halála után kitömték és múzeumi látványosságként lehetett megtekinteni. A fények századának hangulata, a Habsburg-birodalom ellentmondásos – pompás és nyomorúságos – viszonyai, raboskodás, szerelem (kolera idején is): mind ott kavarog a Kitömött barbárban.

Péterfy Gergellyel pedig szeptember 24-én este 7-től lehet találkozni a kolozsvári Bulgakov kávéházban, ahol László Noémivel áll meg egy szóra.

Hirdetés