Vádat emeltek Ponta ellen

Mivel a vádlottak most már honatyák, a DNA a legfelső bíróságra küldte az elkészített vádiratot.
Hirdetés
Vádat emelt Victor Ponta kormányfő ellen csütörtökön a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A politikust többrendbeli (17) okirathamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség vádjával állítják bíróság elé négy másik személlyel együtt, köztük Dan Şova szenátorral és a Turceni, illetve a Rovinari Energetikai Komplexum volt igazgatójával.
 
A DNA szerint 2007-2008-ban Ponta ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi 2-3000 eurós honoráriumot Dan Şova szenátor ügyvédi irodájától, az összeg igazolásául pedig 17 beszámolót hamisított más ügyvédek tevékenységi beszámolóját lemásolva.
 
Az így kapott pénzből az ügyészek szerint Ponta két luxuslakást vásárolt, illetve Şova ügyvédi irodájától kifejezetten egy Mitsubishi Lancer Evót kért. A DNA megállapítja, hogy az el nem végzett munkáért kifizetett összeggel illegálisan csökkent Dan Şova ügyvédi irodájának adóalapja, amely így 51 321 lejjel kevesebbett adózott.
 
Az ügyben Şova ellen és a két olténiai hőerőmű vezetői ellen is vádat emeltek. Sovát adócsalással, okirat-hamisítással, pénzmosással és hivatali visszaélésben való bűnsegédlettel vádolják. Mivel parlamenti mandátummal rendelkező politikusok szerepelnek az ügyben, a DNA a legfelső bíróságra küldte a vádiratot.
 
A vádlottak – köztük a miniszterelnök – szabadlábon védekezhetnek, Dan Şova szenátor esetében pedig bírósági felügyeletet is elrendeltek.
 

Fotó: Victor Ponta Facebook-oldala

 

Hirdetés