Már a horvátok is Európán kívüli hotspotokat kérnek

Az olaszoknál elkészült az első hotspot, de nem nyitják meg. Mindenki Európára vár.
Hirdetés

A vártnál is több, összesen öt és fél ezer migráns érkezett Horvátországba csütörtök reggelig – jelentette a horvát sajtó csütörtökön.

Ranko Ostojic belügyminiszter szerdán éjszaka újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy jelenleg ellenőrzés alatt tartják a határt, de ha nagyobb migránshullám érkezik Szerbiából, akkor teljesen más módszert kell alkalmazniuk. „Ez azt jelenti, hogy az Európai Uniónak hot spotokat kell építeni, hogy ott regisztrálják őket, még mielőtt a migránsok Horvátországba jönnének” – mondta.
 
A migránsok egy részét az éjszaka folyamán már Zombor felé irányították a szerb hatóságok a horvátok kérésére, a vajdasági Bácsbezdán és a horvátországi Kiskőszeg (Batina) határátkelőre. Ez már a Baranyai háromszög, amely a magyar határ túloldalán fekszik.
 
Sajtóbeszámolók szerint szerda este még buszokkal szállították az embereket a tovarniki határátkelőről a befogadóállomásokra, éjszaka vonat is indult, amely 800 migránst szállított el. A 24 sata című napilap szerint azonban új vonatok és buszok nem érkeztek a határátkelőre, ahol már több ezren gyűltek össze. A lap újságírója szerint a helyzet 

„kezd ahhoz hasonlítani, amit Szerbiában és Magyarországon lehetett látni”. 

A tovarniki vasútállomáson egyetlen mobil WC áll rendelkezésre a migránsoknak, és egyetlen csap van, amelyből ihatnak, és amely előtt folyamatos a sor.
 
Vesna Pusic külügyminiszter szerdán a késő esti híradóban arról beszélt, hogy Horvátország néhány ezer menekülttel még meg tud birkózni, de több tízezerrel már nem. A műsorvezető kérdésére, mit fog akkor tenni a kormány, ha a határsértők száma folyamatosan nő, azt válaszolta, segítséget kérnek az EU többi országától.
 
Átfogó európai, az összes uniós és nem EU-tagország által elfogadható megoldásra van szükség a menekültválságban, ellenkező esetben humanitárius és politikai katasztrófával kell szembenézni – jelentette ki Washingtonban helyi idő szerint szerdán Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök a Brookings Intézetben tartott előadása során.
 
„Ma nagyon kellemtelen eseménnyel kellett szembesülnünk a magyarországi határunkon. Nem vádolok senkit, mert a lehető legjobb kapcsolatot kívánjuk megőrizni magyar kollégáinkkal” – mondta a szerb kormányfő, aki a nap folyamán korábban John Kerry amerikai külügyminiszterrel, kedden pedig Joe Biden alelnökkel folytatott megbeszélést.

„Nagyszámú magyar kisebbség él az országunkban, 

és azt akarjuk, hogy azt érezzék, hogy részét képezik társadalmunknak, ez egy másik oka annak, hogy miért akarunk nagyon jó kapcsolatot fenntartani Magyarországgal” – tette hozzá.
 
A szerb kormányfő értetlenségét fejezte ki a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely 30 napos lezárása miatt, amely szerinte nemcsak a két szomszédos ország gazdaságának, hanem másoknak is árt. Mint mondta, hasonló helyzet állhat elő a magyar-román és a magyar-horvát határon is, és sürgette, hogy az EU foglalkozzon a problémával.
 
Vucic miniszterelnök kijelentette: a magyar partnerei meg tudják erősíteni, hogy a migránsoktól Görögországban „senki sem kérdez semmit”, ott nem regisztrálják őket, Macedónián pedig a helyi hatóságok közreműködésével busszal szállítják át őket a szerb határra. Az egyes uniós tagállamokat is túlszárnyaló módon, „nagyon európai módon” eljáró Szerbiában viszont iktatják, ellátják őket és ujjlenyomatot vesznek tőlük – mondta. A szerb kormányfő kijelentette, hogy noha a migránsok nagy része csak tranzitországnak tekinti a hazáját, Szerbia kész részt vállalni a menekültek befogadásában.

Elmaradt az első olaszországi regisztrációs pont (hot spot) megnyitása, 

amely csütörtökön a dél-olaszországi Lampedusa szigetén kezdte volna meg működését. Angelino Alfano olasz belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy minden készen áll az európai menekültkérelmet benyújtó illegális bevándorlók regisztrációját szolgáló pont megnyitására, de a lampedusai hot spot csak azután kezd el dolgozni, hogy uniós döntés születik a migráció kezeléséről.
 
A római kormány képviselője korábban az EU-n belüli kvótarendszer elindításához kötötte az olaszországi regisztrációs pontok megnyitását. Hírügynökségi jelentések szerint azonban az Európai Bizottság elállhat azon tervétől, hogy kötelező kvóták alapján osszanak szét 120 ezer menekültet az Európai Unió országaiban.
 
Németország és Franciaország többször szorgalmazta az olaszországi hot spotok minél előbbi megnyitását. Itália déli térségében, ahová a bevándorlók többsége érkezik, több regisztrációs pontot nyithatnának meg: Lampedusa mellett a szicíliai Pozzalóban, Trapaniban, Augustában, valamint a pugliai Tarantóban. Regisztrációs pont lehet a szintén szicíliai Mineóban működő befogadóállomás is. Szicília az Olaszországba érkező bevándorlók 21 százalékát látja el. 
 
A kvótarendszer mintegy 40 ezer fővel csökkentené az olasz befogadóállomások leterheltségét. Az olasz kormány kizárólag eritreai és szíriai bevándorlókat helyezne át a többi európai államba. Először azonban regisztrálnia kell őket, amit eddig az országba érkezett bevándorlók többsége megtagadott. 
 
Az olaszországi befogadóállomásokon csaknem százezer ember van. Augusztus végéig idén már több mint 114 ezer illegális bevándorló érkezett Itáliába, míg tavaly egész évben 170 ezer.

Hirdetés