Sztrájkkal fenyegetnek a vasutasok

Így akarnak tíz százalékos fizetésemelést, étel- és üdülési jegyeket kicsikarni.
Hirdetés

Október elsejétől általános sztrájkba, előtte figyelmeztető jellegű sztrájkokba léphetnek a vasutasok, ha a három állami vasúttársaság és a kormány nem fogadja el a követeléseiket – írja a Mediafax hírügynökség.

A vasutas szakszervezetek vezetői legalább tíz százalékos béremelést kérnek, a kollektív munkaszerződés aláírását szeptember 30-ig, étkezési jegyeket minden munkanapra, üdülési jegyeket január elsejétől és olyan személyzeti politikát, amely megfelelő körülményeket teremt a vasúti szállítási feladatok ellátásához.
 
Az állami vasúttársaságok (CN CFR, CFR Marfă és CFR Călători) hajlottak is a megállapodásra, állítják a szakszervezetisek, de aztán elkezdték húzni az időt a tárgyalásokon. A vasúti vállalatok elvben tudnának forrásokat elkülöníteni a vasutasok kéréseinek teljesítéséhez, de a szállítási minisztérium beleegyezését várják.
 
Ezért a szakszervezetisek sürgetik a kormányt, hogy vegye napirendre az ügyet a legközelebbi kormányülésen. A sürgetést japánsztrájkkal nyomatékosítják szeptember 22-24. között, de nem zárják ki a spontán munkabeszüntetések lehetőségét sem. Október elsejétől pedig, ha addig sem teljesítik a követeléseiket, általános sztrájkot hirdetnek.
 
 

Hirdetés