Románia nem akar büntiben lenni a be nem fogadott bevándorlók miatt

Johannis szerint nem lehet könyvelői stílusban szétosztani az EU tagállamai között a menedékkérőket.
Hirdetés

Az Európai Unió egyetlen tagállama sem büntethető azért, mert objektív okok miatt nem képes befogadni és integrálni előírt számban menedékkérőket – szögezte le vasárnap a román külügyminisztérium az Agerpres hírügynökségnek.

Bukarest az osztrák kancellárnak a Der Spiegelben szombaton megjelent állításaira reagált. Werner Faymann úgy vélte: az uniós támogatások – például a strukturális alapok –csökkentésével kellene büntetni azokat a tagállamokat, amelyek

nem hajlandók elfogadni azokat a kvótákat, amelyeket az Európai Bizottság szabott meg.

A román külügyminisztérium rámutatott: a strukturális alapok kérdése nem kapcsolható össze a migrációs problémával és azzal, hogy az egyes államok miként veszik ki részüket a menekültek szétosztásában. „Az Európai Unió szerződései szerint nincs semmilyen összefüggés a belügyminiszterek szeptember 14-ei tanácskozásán megjelenítendő román álláspont és az országunk számára elkülönített strukturális alapok között” – szögezte le a bukaresti szaktárca.

Faymannn felvetését a román jobbközép ellenzék vezető politikusa, Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke is „meglepőnek” nevezte és elutasította. Úgy vélte, Románia nem büntetethető azért a „jogos álláspontért”, hogy az Európába érkező menedékkérők elosztását

csak önkéntes alapon tartja elfogadhatónak és elutasítja a kötelező kvótákat.

Hirdetés

Klaus Johannis román államfő pénteken azt mondta: Románia nem tartja megoldásnak, hogy „bürokratikus módon kiszámított” kötelező kvóták alapján, „könyvelői stílusban” osszák szét a menedékkérőket, ezért az unió igazságügyi és belügyminisztereinek hétfői rendkívüli tanácskozásán Románia nem fogja támogatni az Európai Bizottságnak a kötelező kvótákra vonatkozó javaslatát.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Hirdetés