Tiltakozás Temesváron a régészeti leletek visszahantolása ellen

Ritka török fürdő maradványait találták meg. Visszatemetnék, de van, akinek ez nem tetszik.
Hirdetés

A temesvári történelmi belváros rehabilitációs munkálatai során jelentős régészeti leletek kerültek a felszínre a Dóm, a Szabadság és a Szent György téren és a környező utcákban. A szakértői véleményezés nyomán, a hatóságok eldöntötték, hogy csak a Szent-György téren feltárt középkori épületmaradványokat érdemes szabadtéri múzeum formájában konzerválni, a többi régészeti leletet visszatemetik. Alexandru Hegyi régész, a Nyugati Egyetem doktorandusza szeptember 10-én, csütörtökön civil tiltakozást szervez a Szabadság téren, a feltárások során felszínre került török fürdő maradványainak visszatemetése ellen.

„Turisztikai látogatásra invitálom a város lakóit csütörtök délután 17 órától, a Szabadság térre – írja felhívásában Alexandru Hegyi régész. – A célunk az, hogy megóvjuk a török fürdőt, nemet mondjunk a jóvátehetetlen aktusra, és megakadályozzuk annak megvalósítását.

A fürdőnek kiemelt fontossága volt a temesvári muszlim közösség számára. Ez az egyetlen ilyen típusú épület, amit a mai Románia területén feltártak. A 33×13 méter alapterületű, egy méter vastag falakkal rendelkező épület, amelynek a rómaihoz hasonló „hypocaust típusú” fűtő rendszere volt, különleges lelet régészeti, történelmi és műszaki szempontból egyaránt. Mi a török fürdő maradványainak a felszíni konzerválása és a tér arculatába való integrálása mellett foglalunk állást. Határozott NEM-et mondunk Temesvár történelmének az eltemetésére!”
 

Hirdetés