Párizs nagyon szabadulna a cigány koldusoktól

Kapsz tejet-vajat, holnapra is marad. Csak menj haza.
Hirdetés

Romániai munkahelyet, lakásfelújítást, egészségbiztosítást, oktatási támogatás a gyereknek – újabban ezt ígéri a francia állam az ott kolduló romániai cigányoknak, hogy önkéntes hazatérésre ösztönözze őket.

A francia bevándorlási hivatal ezzel kapcsolatban megállapodást kötött a Temes, Bihar, Fehér, Dolj és Mehedinţi megyei hatóságokkal, és egy egyesületen keresztül követi majd a hazaköltözött romák sorsát. Az új egyezség alapján még a tél beállta előtt hazaérkezhetnek az első csoportok.

Franciaország ezzel meg akar bizonyosodni arról, hogy a hazajött romák valóban itthon maradnak. A francia vezetés számára ugyanis évek óta komoly problémát jelent, hogy romániai cigányok ezrei koldulnak és építenek illegális táborokat a franciaországi városokban. Hét évvel ezelőtt Párizs személyenként 3500 eurót ígért a romáknak, ha hazajönnek és gazdálkodni kezdenek. Akkor repülőgépre ültették, és Temesvárra szállították a romákat, de csak 10 százalékuk kapta meg az ígért összeget.

Franciaország akkor azt szabta feltételként, hogy a pénzösszegből farmokat kell létrehozni, amit legalább egy évig működtetni is kell, sok roma azonban egy év után túladott a vfrancia pénzből létrehozott állatgazdaságán.
 

Hirdetés