Johannisnak sem kell a kötelező kvóta

Inkább legyünk szolidárisak és ne hisztériázzunk, szólított fel az elnök.
Hirdetés

Klaus Johannis elnök az elnöki palota szószékéről nyilatkozik éppen. Nagy vonalakban arról beszél, hogy már idén júliusban kijelentette: Románia az önkéntes kvóta mellett teszi le a voksot, vagyis ellenzi a kötelező kvótát, és az ország összesen 1 785 menekültet tud befogadni.

Továbbá: minden spekuláció ellenére Romániában nincs menekülthullám. A rendelkezésre álló statisztikák szerint az idén Romániába érkező menekültek száma a tavalyihoz hasonló. Vagyis nem nőtt. A migránshullám jelensége fontos Románia számára, hiszen az ország az EU tagja, de ennyi, és nem több. Nyugodtan, felelősségteljesen és szolidaritással kell kezelni a helyzetet. Semmi szükség hisztériára, sem xenofób megnyilvánulásokra. Viszont Románia továbbra is ragaszkodik az önkéntes kvótához. A kötelező kvóta ugyanis nem megoldás.

Arra vonatkozóan, hogy hány menekültet fogad be Románia, az egész európai sajtó vaktában dobálózik a számokkal. A hivatalosan bejelentett szám a már megemlített 1 785. És amíg nem létezik egyetlen, az Európai Bizottság által kidolgozott vonatkozó projekt sem, addig igazából nincs is miért másról beszélni. A maga részéről az elnök ezért is halasztotta a jövő hétre a Legfőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülését, mivel egy ilyen tanácskozáshoz először is szükség van egy konkrét tervre, amire érdemben reagálni lehet.

Paradox módon a jelenlegi migránsválságban Romániának kapóra jön az, hogy nem tagja a Schengen-övezetnek. Ugyanis ebben a helyzetben nem lehet csak úgy besétálni Romániába –mondta Johannis. (Nem azért, mintha jobban védenénk az országhatárt, csak épp a menekültek nem akarnak ide jönni, ha már Schengen-tagországba is mehetnek.)

Tehát, még egyszer: ennyi menekült jöhet Romániába. Több nem! Pont.

Hirdetés