Himnuszpereskedőket toboroznak Sepsiszentgyörgyön

Dúl a szimbolikus háború Háromszéken: zajlik a himnuszper, miközben veteránok a szentgyörgyi városháza tornyára tűznének ki román zászlót.
Hirdetés

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma, a háborús veteránok és a tartalékos tisztek kérése ellenére sem tűzik ki a sepsiszentgyörgyi városháza tornyára a román zászlót – jelentette ki Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester levelében, amelyet a „horthyista-fasiszta megszállás” alóli felszabadítást ünnepelni szándékozóknak küldött.

Rendezvényüket támogatja, de kérésük technikailag kivitelezhetetlen – írja a Székelyhon, mivel a torony tetején lévő csúcsdísz valójában egy villámhárító, amit úgy kell elhelyezni, hogy a hatósugara kiterjedjen az egész épületre. 
 
A keddi rendezvény alkalmával a homlokzatra kitűzik a román lobogót annak ellenére, hogy a polgármesteri hivatalnak otthont adó épület felújítása még nem fejeződött be – olvasható a polgármester levelében, aki azt javasolja a veteránoknak, hogy keressenek más középületet, ahová kitűzhetik a zászlót, például a prefektúra vagy a megyei önkormányzat székháza.
 
Az ünnepelni szándékozók azért tűznék ki épp a városháza tornyára, mert a toronyra hetven évvel ezelőtt a bevonuló román katonák tűzték ki, húsz éve pedig a sepsiszentgyörgyi katonai alakulat gondoskodott arról, hogy a románok bevonulásának 50. évfordulóján a zászlót újra kitűzzék a toronyra. 
 
A több fronton vívott zászlóharc mellett folyik közben a himnuszper is, szeptember 15-én lesz a fellebbviteli tárgyalás. Ezen pedig minél több sepsiszentgyörgyi magyarnak részt kellene vennie – közölte hétvégi felhívásában Bedő Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) tanácsosa.
 
Korábban Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki szervezetének és a Kovászna Megyei Tanács elnöke, valamint Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt (MPP) Kovászna megyei elnöke is hasonló felhívással fordult a háromszékiekhez. Alapfokon az MPP megnyerte a himnuszéneklés miatt kiszabott ötezer lejes bírság eltörléséért indított pert, a prefektúra azonban fellebbezett, de nem mondja meg, milyen indokkal, pedig 1500 magánszemély kért tőle hivatalos tájékoztatást. Ezért szólítottak fel a politikusok, hogy minél többen vegyenek részt a szeptember 15-ei tárgyaláson. 
 

Fotó: morfondir.ro

Hirdetés