Az RMDSZ-alapítvány megkezdi honosítási tevékenységét

Az Eurotrans Alapítvány befejezte a szükséges előkészületeket, megnyitja honosítási irodáit. Ezentúl tehát nem csak a külképviseleteken és a Demokrácia Központokban lehet igényelni a magyar állampolgárságot.
Hirdetés

Befejezte a szükséges adminisztratív és logisztikai előkészületeket az Eurotrans Alapítvány, így szeptembertől 19 területi iroda kezdi meg működését 70 alkalmazottal a kettős állampolgárság könnyített ügyintézése érdekében.

Mint arról korábban beszámoltunk, a magyar Miniszterelnökség, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Eurotrans Alapítvány képviselői februárban háromoldalú együttműködési megállapodást kötöttek, amelynek célja a honosítás egyszerűbbé tétele. A megállapodás – az RMDSZ legfrissebb, keddi közleménye szerint – gyakorlatilag intézményesítette a felek közötti kapcsolatot, hiszen az RMDSZ területi szervezetei eddig is aktívan részt vettek a könnyített honosítás lebonyolításában.

Hasonló megállapodás már létezik az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által működtetett Demokrácia Központok hálózata és a magyar kormány között.
 
Nagy Zoltán Levente, az Eurotrans Alapítvány elnöke elmondta: a cél az, hogy minél több településre eljussanak, ezért a területi irodák munkatársai hetente két alkalommal kiszállnak vidékre, tehát gyakorlatilag „házhoz mennek”. Az Eurotrans szolgáltatásai teljes mértékben ingyenesek, beleértve a fordítási költségeket is. „A területi irodáink munkatársai meghatározott program szerint, előre meghirdetett helyszíneken végzik munkájukat, amelyekről előzetesen értesítik az adott települések lakosságát” – fogalmazott Nagy Zoltán Levente. 
 
A kolozsvári székhelyű Eurotrans Alapítványt az RMDSZ hozta létre 2007-ben. Tevékenységéről nem sokat tudni, korábban az egykori magyarországi Szülőföld Alap pályázatait bonyolította le Romániában.
 
A honosítási feladatok ellátásához az Eurotrans anyagi támogatást is kapott a magyar kormánytól. 
 

Hirdetés