Románia problémája (még) a kivándorlás, nem a bevándorlás

Jóval kevesebben vagyunk, mint egy éve.
Hirdetés

Románia továbbra is emigráns ország, amelyből tavaly is többen költöztek el, mint ahányan letelepedtek – közölte pénteken a román statisztikai hivatal (INS) az ország népességéről szóló ideiglenes jelentésében. És akkor beszéljenek a számok:

• Idén január elsején állandó lakossága 19 millió 861 ezer fő volt, 85 ezerrel kevesebb mint egy évvel korábban, amikor először csökkent 20 millió alá a népesség az 1989-es rendszerváltozás óta.

• A természetes népszaporulat továbbra is negatív tartományban volt: az élve születések száma 70 ezerrel elmaradt a halálozásokéhoz képest.
 
• A migrációs folyamatok nyomán is csökkent állandó lakossága: tavaly 42 ezerrel többen költöztek el egy évnél hosszabb időszakra Romániából, mint ahányan letelepedtek ebben az időszakban. Tavaly is több férfi emigrált, mint nő: a hosszabb időre távozók között arányuk 55 százalékot tett ki.
 
• Romániában továbbra is valamivel több nő él, mint férfi, és több városlakó, mint falusi.
 
• Fokozódott a lakosság elöregedése: míg a 15 év alattiak aránya (15,5 százalék) állandó maradt, a 65 év felettieké másfél százalékot emelkedett (17 százalékra). Ezzel együtt az úgynevezett függőségi index – amely azt tükrözi, hány gyerek és idős jut száz aktív (15-65 év közötti) felnőttre – 47-ről 48-ra nőtt.
 
• Az 1990-es években még csaknem 23 milliós Romániából vendégmunkások milliói költöztek Nyugatra – elsősorban Olaszországba és Spanyolországba – az ország 2007-es európai uniós csatlakozása óta. A szakemberek szerint ez a migrációs folyamat leállt (nem távoznak már lényegesen többen, mint ahányan visszatérnek Romániába), de a jelenség továbbra is hozzájárul a népesség fogyásához, mivel a kivándorlók főleg a gyermekvállalás szempontjából fontos 25-45 év közötti korosztályból kerültek ki.
 
És akkor hadd szóljon egy témába vágó dal: 
 

Hirdetés