Nyoma veszett a váradi Garasos híd bronzplakettjének

Ezúttal nem a vandálok, hanem az időjárás áldozata lett a váradi Garasos hídon található bronz dombormű.
Hirdetés

A nagyváradi Garasos hídról ismét eltűnt az a dombormű, amelyet a korábban itt álló gyalogoshíd felavatásának centenáriuma alkalmából készített az RMDSZ megbízásából Deák Árpád helyi szobrászművész. Mivel a bronzból készített emléktáblát 2011-ben már egyszer ellopták, majd az újból kihelyezettet megrongálták, most is hasonló vandalizmusra gyanakodtak.

Sárközi Zoltán, az RMDSZ helyi tanácsosa a Reggeli Újság megkeresésére azonban cáfolta a feltételezést. A rendőrség által felszerelt térfigyelő kamerák tanúsága szerint az emléktábla vasárnap reggel egyszerűen leesett. Valószínűleg a szélsőséges időjárási viszonyoknak köszönhetően a domborművet tartó ragasztó elöregedett. Hogy ezt követően mi lett a sorsa, az nem derül ki a felvételekből.

A politikus azt is közölte, hogy az előző években az RMDSZ állítatta helyre a domborművet, de mivel egy váradi műtárgyról van szó, a helyi önkormányzatnak kellene a költségeket állnia. A váradiak közkedvelt hídját először 1910. december 10-én avatták fel. Nevét onnan kapta, hogy aki átkelt rajta, annak egy garast kellett elhelyeznie a hídfőknél felállított perselybe. Ezt a gyalogoshidat 1974-ben bontották le, helyére a most is álló vasbeton szerkezetű átkelőt építették.

Fotó: Reggeli Újság

Hirdetés