Fel van-e készülve Románia a bevándorlókra?

Erről tárgyalt Borbély László a román külügyminiszterrel. Kéne már valami stratégia, csak még senki nem tudja, mi lenne az.
Hirdetés

Borbély László a képviselőház külügyi bizottságának elnökeként egyeztetett Bogdan Aurescu külügyminiszterrel és az elnöki hivatal tanácsosaival az egyre nagyobb méreteket öltő európai menekülthullámról, illetve Románia felkészültségéről.

Borbély elmondta, hogy „aggodalommal követik” a a szerb, a magyar és a makedón határon történteket, mert „ekkora méretű menekültáradattal Európa még egyszer sem szembesült”. Ezért meg kell vizsgálni, mennyire van felkészülve Románia a bevándorlók tekintetében, és azt is, hogy  „mi az ország álláspontja az európai uniós tárgyalások, illetve a kötelező kvóták kapcsán”. 

Közlése szerint a képviselőház külügyi, nemzetbiztonsági és a schengeni csatlakozás technikai feltételeivel foglalkozó bizottságainak képviselői szeptember 8-án találkoznak ismét a Külügyminisztérium és a Belügyminisztérium képviselőivel annak érdekében, hogy a román állam intézményei mihamarabb össze tudják hangolni tevékenységeiket ez ügyben.
 
Arról is szó esett, hogy az elnöki hivatalnak is végre meg kéne fogalmaznia valamiféle konkrét álláspontot és stratégiát, hiszen – a külügyi bizottság elnökének megfogalmazásában – „tájékoztatni kell mind a közvéleményt, mind pedig a hivatalokat, hogy egységes álláspontot képviselve nézhessenek szembe a Romániára eső feladatokkal”.
 
Fotó: MTI
 

Hirdetés