Csődbe ment az Astra biztosító

Piacvezető is volt, most ügyfelei kártérítési kötelezettségeit az állami garanciaalapból fizetik ki. Szűkmarkúak voltak a részvényesei.
Hirdetés

Fizetésképtelenné nyilvánította az Astra biztosítótársaságot az összevont pénzügyi felügyelet (ASF) szerdán, és megvonta működési engedélyét, miután a társaság nem hajtotta végre a hatóság által előírt feltőkésítést.

A több mint hárommillió ügyféllel rendelkező, akkor még piacvezető Astra élére tavaly februárban rendelt ki felügyeleti biztost az ASF, amely 490 millió lejes tőkeemelést rendelt el. A részvényesek csak 70 millió lejes tőkeemelést hajtottak végre, a második, 420 millió lejes tőkeemelésre a határidő múlt heti lejártáig nem került sor.
 
Az ASF most visszavonta a felügyeleti biztos megbízatását, és csődeljárást kezdeményezett az Astra ellen – közölte szerdán Mișu Negrițoiu, a felügyelet elnöke. Hozzátette: az Astra ügyfeleit az állami garanciaalapból kárpótolják a törvények által megszabott mértékben: a kártérítések felső határa 100 ezer euró mind a cégek, mind a magánszemélyek esetében.
 
Negrițoiu sietett megnyugtatni az érintetteket, hogy a jelenleg egy milliárd lejjel rendelkező garancialapban elegendő fedezet van arra, hogy a 700 millió lejre becsült kárterítési kötelezettséget átvállalja a csődbement Astrától.
 
Az ASF elnöke megjegyezte, az elmúlt másfél évben azért nem sikerült talpra állítani a biztosítót, mert a felügyeleti biztos erőfeszítéseit a részvényesek „kapzsisága” meghiúsította, hiszen több fontos külföldi befektető is érdeklődött az Astra feltőkésítése iránt.
 
A felügyeleti biztos kirendelésekor az Astra portfóliója 800 ezer kötelező gépjármű-felelősségbiztosításból és 2 millió 150 ezer lakásbiztosításból állt.

Hirdetés