Ösztöndíjasokkal gondozzák a szórványt

Közösségszervezéssel, identitásmegőrzéssel gátolnák a szórványmagyarság beolvadását az új Petőfi-programban.
Hirdetés

Az anyaország nem mond le egyetlen magyarról sem, akár vegyes házasságból született, akár már nyelvvesztéssel él – jelentette ki Grezsa István, a Miniszterelnökség határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztosa, akivel a napokban indult Petőfi Sándor-programról közölt interjút kedden a Krónika.

A Kárpát-medencében a szórványmagyarság 95 éve „olvad”, jelentős fogyás figyelhető meg a nagyvárosokban is, a program célja ennek a folyamatnak a lassítása, lehetőség szerint megállítása – magyarázta a nemzetpolitikai államtitkárság által idén indított program célját a miniszteri biztos.
 
A nyugati magyar diaszpóra támogatását célzó, két éve kezdődött, sikeresnek bizonyult Kőrösi Csoma Sándor-program mintájára a Petőfi-program keretében ötven, pályázattal kiválasztott magyar fiatalt küldenek ki a térség országaiba, hogy a szórványban élő magyarokat identitásuk megőrzésében, közösségeik megerősítésében segítsék,

erősítsék Magyarországhoz való kötődésüket. 

Egy augusztus eleji egyhetes oktatási szakaszt követően az ösztöndíjasok egy része augusztus 15-én már megérkezett a fogadó közösségekhez, másik részük szeptember 1-jén kezdi meg munkáját. 
 
A céltelepülések listáját az érintett országok magyar szervezeteivel konzultálva alakította ki az államtitkárság: Felvidéken 8, Délvidéken (Szerbiában) 5, Horvátországban 2, Bosznia-Hercegovinában, Szlovéniában, Macedóniában, Dél-Lengyelországban és Csehországban 1-1, Ausztriában 4, Kárpátalján 4, Románia – Moldva, Erdély, Partium és Bánság – szórványközösségeiben pedig 22 ösztöndíjas fog kilenc hónapon keresztül tevékenykedni. 
 
A fogadó szervezetekre anyagi teher nem hárul. Az ösztöndíjasok havonta kapják az ösztöndíjukat, illetve a szállás- és utazási költség térítésére szolgáló ellátmányi keretet – mutatott rá Grezsa István.

A programban részt vevő ötven fiatalt

168 pályázó közül választották ki: feltétel volt, hogy a magyar szórvány számára hasznosítható szakmai felkészültséggel, például közösségszervező, hagyományőrző tapasztalatokkal rendelkezzenek. Az ötven ösztöndíjas közül 18 nem anyaországi, közülük 9-en erdélyiek.
 
„A következő legfeljebb két-három évben dől el, hogy emelkedő nemzetként éljük-e meg a trianoni centenáriumot, vagy veszteségeivel szembenézni képtelen közösségként, amely elfogadja számbeli és lélekbeli fogyatkozásának következményeit. Nyilván minden felelősen gondolkodó magyar csak azt válaszolhatja, hogy legyen bármilyen végzetesnek tűnő is leépülésünk, mégis meg kell próbálkoznunk talpra állni” – jelentette ki a miniszteri biztos.
 
Az ösztöndíjasokról, a fogadó szervezetekről, a programról és a teljesített szolgálat konkrét eredményeiről a program honlapján lehet tájékozódni.
 
Fotó: képernyőkép a petofiprogram.hu honlapról
 

Hirdetés