Így néz ki a megrongált Karolina-oszlop (FOTÓK)

Úgy belemerültünk a Kolozsvári Magyar Napokba, hogy alig vettük észre: ismét lefestettek egy történelmi emlékművet.
Hirdetés

Festékszóróval fújták le a kolozsvári Karolina-oszlopot a napokban, a tettesek kiléte egyelőre ismeretlen (és a korábbi hasonló esetek hatékony rendőrségi felgöngyölítését elnézve ez jó ideig még így is marad). 

A régi nevén Karolina téren, mai nevén Múzeum téren álló emlékmű egyik oldalára a „MAD” kifejezést fújták rá, ami jelentheti az angol őrült szót, de ebben sem lehetünk biztosak. A másik oldalán pedig egy olyan graffiti jelent meg, amely kísértetiesen hasonlít azokra, amelyeket szorgos kezek nemrég a Szent Mihály templom külső falain helyeztek el. Alig néhány hét leforgása alatt ez már a harmadik ilyen eset, mint ismeretes, július végén Mátyás király főtéri lovasszobrát öntötték le festékkel (a tetteseket természetesen azóta is nagy erőkkel, ám hiába keresi a rendőrség).

A Karolina-oszlop egyébként a kincses város legrégebbi világi emlékműve, 1831-ben állították fel az óvárban I. Ferenc király és negyedik felesége, Karolina Auguszta királyné 1817-es kolozsvári látogatásának emlékére.
 
Fotók: Oláh-Badi Levente
 
 

Hirdetés