Temesvár: török fürdőre bukkantak, de jól vissza is temetik

Mivel nincs pénz egy szabadtéri múzeum megépítésére, ahol bemutathatnák,
Hirdetés

A temesvári Szabadság tér rehabilitációja során felszínre kerültek az 1600-as években épült török fürdő és egy gabonaraktár falainak maradványai. A régészek a feltárt leletek megőrzését és egy szabadtéri múzeum létrehozását javasolták. A Műemlékek Országos Bizottságának szakértői végül a középkori török fürdő maradványainak konzerválásáról és visszatemetéséről döntöttek, nyitva hagyva a lehetőséget egy szabadtéri múzeum későbbi kialakítására.

A régészek által feltárt török fürdő alapjainak a méretei 25×23,5 méter nagyságúak, ez az ország területén megmaradt egyetlen középkori köztisztasági létesítmény. A törökök nagy hangsúlyt fektettek a testi és a lelki tisztaságra (a fürdő szerepe a mecsethez és a vallási szertartásokhoz kötődött). A feltárásokat vezető dr. Dorel Micle régész és Radu Mihăilescu építész eredetileg azt javasolták, hogy a török fürdő maradványait a helyszínen konzerválják, és szabadtéri múzeum formájában mutassák be az érdeklődőknek.

A szakemberek végül arra a következtetésre jutottak, hogy a szabadtéri múzeum létrehozása igen költséges megoldás lenne, ráadásul a középkori maradványok egy része megsemmisülne a létesítmény megépítése során. A Műemlékek Országos Bizottsága végül a következő döntést hozta: a régészeti leleteket konzerválják, homokkal és fóliával borítják be, majd a helyére kerül a tér díszkő burkolata, amelyen megjelölik a török fürdő helyét és formáját. A helyszínen elhelyeznek egy bronzból készült makettet és egy táblát, amely bemutatja a Szabadság téren feltárt törökkori épületeket és azok történetét.
 

Hirdetés