Gerillaharc dúl Kolozsváron. Végre!

Valakik felragasztották, közszállításiak levakarták, erre valakik újra felírták az új buszmegállókra, hogy Kolozsvár.
Hirdetés

Csendes, de gerilla jellegű harc dúl Kolozsvár utcáin a magyar nyelv köztéri használatáért. A legújabb, filctollal végrehajtott ellen-ellentámadás nyomát ma reggel fedeztük fel a Györgyfalvi negyedben. 

A buszból általunk látott megállók mindegyikében ott díszelgett a Kolozsvár a Connect CLUJ alatt, filctollal és stílusosan, vagyis imitálva a majdnem aláhúzott CLUJ betűk lendületét. Ezek a feliratok az új, elektronikusan tájékoztató és jegykiadó automatákkal ellátott megállókon szerepelnek, amelyek felszerelése és beüzemelése jelenleg is folyik.
 
Buszmegálló Kolozsváron
 
Fotók: Szabó Tünde
 
Az utolsó, amelyre valaki filctollal felírta, hogy Kolozsvár, a Heltai / Cipariu téri megálló volt, a főtérin, ahol leszálltunk, már csak az előző felirat lekaparásának nyoma látszott.
 
Múlt héten ugyanis valakik lehúzósokkal írták rá az összes ilyen Connect Clujos automatára, hogy Kolozsvár, fekete, nyomtatott betűkkel, ezért pár napig azt hittük, ez vagy a közszállítási vállalat, vagy az őt tulajdonló és irányító polgármesteri hivatal dicséretes kezdeményezése. 
 
A köztéri többnyelvűséget kikényszeríteni akaró Musai-Muszáj civil kezdeményezés szombaton nyilvánosan meg is dicsérte érte a hivatalt, hogy aztán hétfő este egyszerre kezdjenek terjedni a képek a Kolozsvári Magyar Napok hivatalos megnyitójáról és arról, hogy két férfi épp vakarja le a Kolozsvár feliratot a magyar színház előtti megállóról. 
 
Az őket igazoltató rendőröknek állítólag azt mondták, hogy a közszállítási vállalat megbízásából távolítják el a feliratot. Később Liviu Neag, a vállalat igazgatója a sajtó megkeresésére azt mondta, valóban a vállalat alkalmazottai cselekedtek, de szabadidejükben, és ő ezt sajnálatosnak tartja, és belső eljárást indít ellenük.
 
Kolozsvári megállók egynyelvűsítői
 
Fotó: Bethlendi Tamás
 
A városháza ma cáfolta, hogy a hivatal kezdeményezésére kerültek volna ki az első Kolozsvár feliratok az automatákra. 
 
A Musai-Muszáj civil csoport erre közleményben ítélte el a hivatalt, hogy példamutatás helyett még mindig csak kullog a többnyelvűség kérdésében, illetve máig hallgatott és érdemtelenül bezsebelte az elismeréseket. 
 
A Musai-Muszájosok nyilvánosan gratulálnak is az ismeretlen kétnyelvűsítőknek, illetve felszólítják a közszállítási vállalat igazgatóját, hogy a két említett alkalmazottjával kétnyelvűsítse az új jegykiadó automatákat.

Hirdetés