Úgy tűnik, búcsút vehetünk a magyar sportközvetítésektől

Mivel a geokódolás egyelőre uniós szinten kötelező.
Hirdetés

Úgy néz ki, szomorú jövő vár azokra a határon túli magyarokra, akik magyar kommentárral szerfetnék nézni a sportközvetítéseket. Az M4 sportcsatorna elindulása óta ugyanis ez nem lehetséges, hiszen a kábelszolgáltatók nem vették fel a kínálatukba – és a sugárzási engedélyek területi korlátozása miatt nem is valószínű, hogy ezt megteszik.

Mindez Semjén Zsolt határon túli magyarokért felelős miniszterelnök-helyettes válaszából derül ki, amelyet Szávay István jobbikos képviselő interpellációjára adott.
 

Az MTVA, ha lehetősége van rá, európai sugárzási joggal vásárol tartalmakat, de ez sportjogok esetén általában – különösen a kiemelkedő események tekintetében – nem lehetséges – áll a válaszban.

Az elmúlt években igen sok Kárpát-medencei kábelszolgáltatónál megjelent az Ml adása, így az ezeknél a szolgáltatóknál előfizető nézők láthatták magyarul az egyébként az adott országba az MTVA által nem sugározható sporteseményeket is.
Ez megváltozott azáltal, hogy átmenetileg a Dunára kerültek a sportműsorok, de a Duna esetében, az Ml adásától eltérően, a szolgáltatók nem készültek fel a kódolt műholdas jelünk helyett valamilyen más, egyébként illegális alternatív jel vételére.

Az M4 Sport esetén hasonló a helyzet, de a csatorna reflektorfényben van, arra a kizárólagos jogokkal rendelkező helyi tévétársaságok jobban figyelnek, mint régen az általuk illegálisan továbbított Ml-re Az utóbbi évek egyre inkább felerősödő folyamatait látva, az MTVA fokozott erőfeszítéseket tesz, hogy az országhatáron kívül élő magyarság számára elérhetővé tegye a magyar közszolgálati televíziós csatornák adását. A közmédia most induló új sportcsatornája, az M4 Sport esetén alapvető terjesztési problémát okoz a nemzetközi események miatti korlátozás, nem kizárólag a nemzetközi sportesemények kapcsán.

Hirdetés

Azáltal, hogy a külföldi kábelszolgáltatók a műsoridő jelentős részében nem továbbíthatják műsorunkat, nincs érdemi érdeklődésük egy ilyen, szakaszosan elérhető csatorna terjesztése iránt.

Fontosnak tartjuk, hogy a külhoni régiókban is magyar nyelven követhetők legyenek mind a magyarországi, mind a nemzetközi sportesemények. Az MTVA-val együttműködve törekszünk az összetett, jogi vonatkozásokkal rendelkező probléma megoldására. Véleményünk szerint az egyik legkézenfekvőbb megoldás az uniós szabályozás felgyorsítása, hogy a jövőben ne kelljen korlátozni a sugárzást a határokon a műsorterjesztőknek. A néző fizethessen elő legálisan magyar műholdas vagy IFTV szolgáltatásra, és az MTVA adhasson el a kódolt adások vételéhez kódkártyát külföldre is. A jogtulajdonosok ne adhassanak kizárólagos területi jogokat, hanem csak nyelvi jogokat. Tehát például román kommentárral kizárólagosan adhassa Románia területén a TVR, de a magyar nyelvű változatot tűrnie kelljen – fogalmazott Semjén.
 

Hirdetés