Fogynak a románok a Székelyföldön

Nem tudják védeni és ápolni a román etnikai ideált.
Hirdetés

Apad a Hargita megyei románok száma, és míg 1992-ben 48948 személy vallotta magát románnak, a jelenlegi tendencia folytatódása esetén 2012-re 28926-ra csökken a közösség létszáma, ami 40,9 százalékos csökkenést jelent – mondta Adrian Jean Andrei prefektus a 13. marosfői szabadegyetemen.

A prefektus szerint a székelyföldi románság úgy érzi, hogy magára hagyták, tehetetlen és fél, mivel a társadalom és az állam nem támogatja őket. Úgy érzik, csak megtűrtek a térségben, nem érzik a sajátjuknak is a régió jövőképét.

Mindez egy nemrég végzett szociológiai felmérésből derül ki – tette hozzá.

A székelyföldi románságra nézve a legnagyobb kockázat nem is annyira a demográfiai csökkenés, mint inkább az, hogy a román közösségi keretek széttöredeztek, megszűnt a fejlődési potenciál, a közösség pedig nem tudja „fenntartani és védeni a román etnikai ideált”.

Ehhez a helyzethez a közösség célvesztettsége mellett az is hozzájárult, hogy az állam autoritása fokozatosan csökkent a térségben, politikai okok miatt: az RMDSZ megerősítette hatalmát, és szinte függetlenül irányítja Hargita és Kovászna megyét, figyelmen kívül hagyva a románok érdekeit. Ez azért van, mondja a prefektus, mivel a román pártok 25 éven át lemondtak a székelyföldi románokról, hogy a hatalomukat erősítsék az RMDSZ kormányzati szerepvállalásával.

Hirdetés

E téves politika miatt a román közösséget diszkrimináció éri, holott a két megye a román állam fennhatósága alá tartozik.

(a fotón Adrian Jean Andrei jobbról a második)

Hirdetés