Brutális luxusnyugdíjak is vannak Romániában

Nem minden nyugdíjasnak kell az utolsó bani rendeltetésére is odafigyelnie.
Hirdetés

Azért nem csak a csirke farhátat is luxusnak tekintő kisnyugdíjasok élnek Romániában: egy bukaresti férfinak például a hivatalos, átlagos állami nyugdíj – ami 886 lej – több mint harmincszorosát hozza ki havonta a postás: júniusban 27 453 lejt folyósított neki a nyugdíjpénztár. (Na jó, ekkora összeggel már lehet, hogy nem a postást kínozzák, hanem bankszámlára utalják).

Az economica.net gazdasági hírportál szerint a 20-as „toplistán” további 17 bukaresti mellett két aradi nyugdíjas szerepel. A dobogó második fokát bruttó 19 019 lejjel egy aradi nyugdíjas foglalja el, a harmadik helyre pedig szintén egy bukaresti került, 16 973 lejes járandósággal. További három bukaresti személynek havi bruttó 16 ezer lej fölötti nyugdíjból kell tengődnie, és tíz olyan személy van még, akinek a havi járandósága meghaladja a 11 ezer lejt, egyikük szintén aradi.

Az elképesztően magas nyugdíjra jogosultak szűk köre mellett lényegesen szélesebb az a réteg, amely az állam által biztosított minimálnyugdíjból él. Országosan 622 ezer személy részesül a legalacsonyabb járadékban, azaz mindössze 400 lej a havi juttatása.
 

Hirdetés