Kánikulariadó a Partiumban

Nálunk másodfokú, a határ túloldalán harmadfokú a hőségriadó. Megfőnek a horvátok és az olaszok is, figyelmeztet a gondos külügyminisztériumunk.
Hirdetés

Másodfokú, narancssárga kánikulariasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Arad, Bihar és Szatmár megyére, amely ma és holnap érvényes. Ez azt jelenti, hogy a hőmérséklet (természetesen árnyékban és valószínűleg hűtött hőmérőkön) eléri a 37-38 Celsius fokot, a termikus kényelmetlenségérzetünk pedig hangsúlyos lesz – hogy idézzük a román meteorológiai szolgálat szakterminusait.

Nyolc másik megyére (Máramaros, Szilágy, Kolozs, Fehér, Hunyad, Temes, Krassó-Szörény és Mehedinţi) csak sárgakódos a riasztás színe, itt alig 35-37 fokra számíthatunk. De azért vegyük komolyan, tegnap halálos áldozatot követelt a kánikula Kolozsváron.
 
Szombaton az ország többi részében leheletnyivel hűvösebb lesz, mint az előző napokban, de helyenként megmarad a hőség. A tengerparton 28-29 fokra lehet számítani, a hegyekben felhősödésre. Vasárnap a tengerparton is 28-30 fok közé melegedik a levegő, a Partiumban marad a 37-38 fok.

Bezzeg Magyarországon

csak egy kis, észak-keleti rész narancssárga ma és holnap, az ország összes többi része vörös, vagyis elsőfokú hőségriadó hatálya alá esik – figyelmeztetette ma ismét az oda utazókat és az ott tartózkodókat a gondos román külügyminisztérium. És azzal a sokatmondó adattal illusztrálja a figyelmeztetést, hogy a napi középhőmérséklet nem csökken 27 fok alá.
 
Az időkép.hu időjárás-előrejelző portál szerint ez 33-38 Celsius fok közötti délutáni hőmérsékletet jelent Magyarországon. Ez nálunk csak egy narancssárga színkódos riasztáshoz elég.

Horvátországban és Olaszországban

a nyár legmelegebb napjai várhatók, figyelmeztet a román külügyminisztérium az ottani hatóságok előrejelzése alapján: a vörös fokozatú riasztás szerint a hőmérséklet ma akár a 40 Celsius fokot is elérheti. A brutális hőség után vasárnap több helyen heves viharra és nagyon rövid idő alatt lezúduló nagyon sok esőre lehet számítani Olaszországban, főleg az északi részen, az Alpok mellett.
 

Fotó: Szabó Tünde

 

Hirdetés