Funky fánkok a Főtér szerkesztőségében [VIDEÓ]

Kolozsváron nem csengett le a fánkhisztéria. Mutatjuk a tapasztalatainkat.
Hirdetés

Néhány hete szerkesztőségileg kipróbáltuk az idei nyár kolozsvári hájpját, a középen lyukas, mindenféle mázakkal bevont amerikai fánkot forgalmazó Donuteria termékeit. De az élet és a történések valahogy elmosták a videó élesítését.

Aztán nemrég arra gondoltunk, mégse hagyjuk veszni a tesztvideót. Kicsit attól tartottunk, hogy most már aktualitását veszítette, mivel a nyár elején indult fánkhisztéria talán alábbhagyott. De tévedtünk, a városközponti kisbolt előtt a flaszteron jelenleg is hatalmas sor kígyózik, tegye tönkre akár eső a gondosan kiválasztott dizájnerkalapot, vagy olvassza kánikula a hajakba kent extraerős formázózselét.

A halasztáshoz vélhetően (biztosan) az is hozzájárult – és ez nem látszik a csak az első benyomásokat dokumentáló videón –, hogy a kóstolás után a Főtér-szerkesztőség két tagjának is heveny gyomorpanaszai támadtak, a néhány elfogyasztatlan fánk pedig napokig ott hevert dobozában a konyhaasztalon, az extrém édes emlékek hatása miatt senki nem nyúlt hozzájuk, és minden kolléga vasvillaszemekkel káromkodott magában, ha valaki említést tett a fánkokról (donátokról, ahogy nevezni szoktuk).

Most sem értjük teljesen, miért ennyire népszerűek az émelygős-színes fánkok.

Arra gyanakszunk, hogy sikerükhöz nagyban hozzájárul például az Orbit-rágógumi reklámja, amely évek óta szívósan és eredményesen töri meg a tévében a filmeket, és amelyben Antonio Banderas két rágópasztillával próbál véget vetni az ízlelőbimbók neonrózsaszín mázzal vadított fánkok okozta borzalmas haláltusájának.

A másik hisztériakeltő elem is a képernyőről, illetve a filmvászonról érkezik. A Romániában (is) annyira imádott amerikai filmekben ugyanis jó és rossz rendőrök egyaránt lyukas fánkon (és híg kávén) élnek, amit a fánkosbolt előtt, a rendőrségi Crown Victoriák motorháztetejére tehénkedve szoktak elfogyasztani. Tudjuk,

mindig fánkevés közben jön a riadó,

akkor a rendőrök hagynak csapot, papot, indulnak bűnt üldözni, a félig megevett fánkok meg a szemetesben vagy a földön végzik. Talán az ebből származó zsarufrusztrációt oldják fel a kolozsvári film- és fánkfogyasztók, amikor ők igenis az utolsó morzsáig elfogyasztják a donátokat, majd visszaállnak a sorba egy újabb adagért. 

Hirdetés

 

(videó: Oláh-Badi Levente, Erdély László, szöveg: Fall Sándor)

 

 

Hirdetés