Károly herceg: Erdély lehet a kulcs a bolygó megmentéséhez

A természet intenzív kizsákmányolása helyett harmóniában kellene élni vele, akárcsak Erdélyben.
Hirdetés

A társadalom évszázadokon át „a háttérbe kényszerítette a természetet és kizsákmányolja a környezetet”, „mindent elveszünk, de semmit nem adunk vissza” – jelentette ki a BBC Radio 4-nek Károly brit herceg.

Az interjúban a herceg mesélt erdélyi birtokairól, ahol fenntartható gazdálkodás folyik, szerinte

Erdély lehet a kulcsa a bolygó megmentésének.

A biodiverzitást kellene a gazdálkodás középpontjába állítani, és meg kell őrizni a változatos környezetet az unokáknak is. Nem szabad úgy gondolni a természetre, ami tőlünk külön, valahol létezik, és amit mi használunk, kizsákmányolunk” – fogalmazott.

Károly herceg arrról is beszélt, hogy Erdélyben a gazdák ma is kézzel kaszálnak, egy vagy két tehenet tartanak, és lószekérrel szállítják a tejet. Ezeket az ősi életformákat meg kell őrizni, integrált szemléletet kell alkalmazni, a kisgazdálkodó munkája pedig létfontosságú az élelmiszer-biztonság fenntartása szempontjából,

nem kellene hagyni, hogy mindent a nagyvállalatok állítsanak elő

Hirdetés

– válaszolt a herceg a műsorvezető felvetésére, miszerint nem fenntarthatók ezek a „régimódi” praktikák.

A gazdálkodás agrár-ökológiai megközelítése igenis fenntartható, ezért döntött úgy évekkel ezelőtt, hogy erdélyi birtokain ezt az irányt alkalmazza, és bebizonyosodott, hogy ezzel nagyon sok, a hosszú távú fennmaradásunkhoz szükséges dolog őrződik meg – folytatta a herceg.

Hirdetés