Felállványozták a lemázolt Mátyást

Kereken egy héttel azután, hogy leöntötték Mátyás király kolozsvári lovasszobrát, szerda délután Nagy Benjámin kőrestaurátor irányításával elkezdődött a szoborcsoport felállványozása, megtisztítása.
Hirdetés

Nagy felháborodást váltott ki a helyi magyarság körében, hogy a múlt héten ismeretlen tettesek rozsdaszínű festékkel lespriccelték a Mátyás-szoborcsoportot, pontosabban annak központi alakját, magát a királyt és lovát – hátulról. Egy hét elteltével és az okozott kár felmérése után ma (szerda) délután az önkormányzat megbízásából munkások jelentek meg a Fadrusz-alkotásnál, és Nagy Benjámin kőrestaurátor, szobrászművész irányításával megkezdték a szobor felállványozását.

Emil Boc polgármester a délelőtt folyamán tartott sajtótájékoztatóján még nem tudta, hogy mikor kezdődik a restaurálás, csak azt, hogy mintegy ezer euróba fog kerülni. Bár nem kerültek még kézre a tettesek, Boc kifejtette, addig nem alszik nyugodtan, amíg meg nem lesznek. Az eset miatt egyébként újabb térfigyelő kamerákat helyeznek el a téren.

Nagy Benjámin korábban azt nyilatkozta a Krónikának, hogy 5-15 munkanap alatt végeznek, és viszonylag könnyen eltávolítható a festék, mivel vízalapú. Egyúttal a szükséges karbantartási munkálatokat is elvégzik a teljes szobron és a talapzaton.

Fotó: Mészáros Tímea 

Hirdetés