Cáfolja a temesvári püspökség, hogy elbarmolták volna a máriaradnai bazilika felújítását

A közlemény szerint egy szó sem igaz abból, hogy eredeti elemeket tüntettek volna el, vagy uniós pénzeket sikkasztottak volna.
Hirdetés

A temesvári római katolikus püspökség szerint nem igazak azok a megállapítások, miszerint eredeti építőelemeket távolítottak volna el a máriaradnai bazilikáról – áll a püspökség által egy brit lapban megfogalmazott állításokra küldött reakcióban.

A közlemény szerint aggodalommal értesültek a The Telegraphban megjelent vádakról, és keserű szájízzel fogadták azokat, a lapban közölt megállapítások ugyanis egészen más valóságot tükröznek, mint a többi sajtóorgánumban az avatóünnepség kapcsán megjelent tudósítások.

A kommüniké határozottan leszögezi: nem igaz, hogy eredeti kő- vagy fa elemeket távolítottak volna el a bazilika falairól vagy tetőzetéről, mint ahogy az sem, hogy bármilyen elemeket eladtak volna a püspökség tudtával. Hozzáteszik: az építkezés nem fejeződött be teljese, és az eddigi felújítás során leemelt elemeket felhasználják a projekt további fázisaiban.

A püspökség kijelenti: a brit lap állításaival ellentétben épp hogy a későbbi betoldásokat távolították el, hogy az eredeti elemek kellőképpen érvényesülhessenek.

Az eredeti fa elemeket megőrizték és restaurálták, ahol lehetett, ahol viszont nem, ott a szakmai előírásoknak megfelelően pótolták őket. Az sem igaz, hogy az eredeti köveket betonnal helyettesítették, sőt ennek épp az ellenkezője történt.

Hirdetés

A püspökség elutasítja a Disney-kastéllyal való összehasonlítást, és leszögezi: a restaurálásnál használt színárnyalat az eredeti császári sárga vagy schönbrunni sárga, amelyet a 18. században a Habsburg monarchia minden szegletében alkalmaztak a középületeken.

Az uniós források hűtlen kezelésére vonatkozó vádakat is visszautasítják, kijelentve: minden kivitelezőt nyilvános pályázaton választottak ki, a munkálatok elvégzését pedig elismert szakemberekre bízták. Rámutatnak: a munkálatok összértéke 26 075 301 lej, azaz 5 795 000 euró, a munkálatok befejeztével pedig közzé teszik az összes, végleges pénzügyi adatot.
 

Hirdetés