Kolozsvári koncertek Budapesten

Laczkó Vass Róberték és a Tokos Zenekar játszanak Budapesten, októberben pedig budapesti vendégek nálunk.
Hirdetés

Az Európai Zsidó Kultúra Napja ízelítőt nyújt a zsidó kultúra sokszínűségéből. Városismereti, szórakoztató programokon keresztül ismerteti meg az érdeklődőket a zsidó vallással, a zsinagógák berendezési tárgyaival, építészeti világával, az ünnepekkel, a zsidó közösségi élettel és kultúrával. 

A jeles napot Európa 31 városában ünneplik, különböző rendezvényekkel, amelyek minden évben egy adott téma köré épülnek. 
 
Idén a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárossal és a Zsidó Kulturális Fesztivállal közösen irodalmi és zenés programmal ünnepli ezt a napot.
 
2015. szeptember 6-án a közös esemény képzeletbeli hidat épít a városok, kultúrák, vallások, régmúlt korok és a jelen között. A budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga falai közt Erdély sokrétű kultúrája tárul a közönség elé.
 
Az est folyamán a máramarosi jiddis nyelvű népköltészetből csendülnek fel színes, játékos, szerelmes, néha szívszorongatóan fájdalmas dallamok a Nincs egészen tegnap című előadásban, amelyet a kolozsvári Tokos Zenekar koncertje követ kalotaszegi falvakból gyűjtött muzsikákból összeálló repertoárjukkal.
 
Az esemény a Kolozsvár 2015 egyesület, az Igen,tessék! mozgalom, a Mathias Corvinus Collegium, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a Zsidó Kulturális Fesztivál együttműködéséből jön létre, amely októberben Kolozsváron folytatódik budapesti vendégek részvételével, ahol megismerhetik a kincses város kulturális pezsgését és zsidó emlékeit. 
 

Hirdetés