A külföldi befektetők is szívesebben jönnek Erdélybe, mint a Regátba

Naná, mert itt fejlettebb az infrastruktúra, és képzettebb a munkaerő.
Hirdetés

Erdély, a Partium és a Bánság is a toronymagasan vezető élbolyban szerepel az első félévben Romániában eszközölt külföldi befektetések tekintetében – derül ki egy, az Adevărul napilap által a cégjegyzék adatai alapján közölt összesítésből.

Az élen természetesen – hiszen

egy központosított országban a centrumnak, azaz a vízfejnek is meg kell adni, ami a vízfejé

– Bukarest és a körülötte található ilfov megye áll 1099, illetve 230, az idei év első hat hónapjában külföldi tőkével bejegyzett céggel.

Na de. A harmadik helyen a Bánság centruma, Temes megye következik 221 új külföldi céggel, ezt pedig Erdély központja, Kolozs megye 174 új külföldi beruházással. Az ötödik helyen a Partium legfejlettebb megyéje, Bihar következik 144 újonnan alapított külföldi tőkéjű céggel, majd egy újabb partiumi megye, Arad jön 111-gyel. Aztán két Kárpátokon túli megye – Iaşi (96) és Konstanca (91) következik, és máris visszatérünk Erdélybe, hiszen a következő a sorban Brassó 74 új külföldi céggel.

A Székelyföld viszont elég siralmasan áll.

Maros megyében 47 új külföldi céget jegyeztek be az első hat hónapban – igaz, azzal vigasztalódhat, hogy még ezzel is a középmezőnybe tartozik. Hargita megyében viszont csak 18-at, Kovásznában pedig mindössze kilencet.

Az utolsó helyen a havasalföldi Teleorman áll négy egész külföldi beruházóval.

Hirdetés

A magyarázat: a beruházók rendszerint olyan megyéket részesítenek előnyben, ahol megfelelő az infrastruktúra – a nagyobb nemzetközi útvonalak mentén fekszenek, és ne adj’Isten, még valamennyi autópályával is rendelkeznek –, emellett jelentős nagyvárosaik is vannak, ahol nagyobb számú és képzettebb a rendelkezésre álló munkaerő.

Amúgy az országban összesen 3 054 külföldi tőkéjű céget jegyeztek be az első félévben, alaptőkéjük összesen 19,48 millió dollár.

Grafika: Adevărul

Hirdetés