A Nagy Untold Kísérlet, avagy Egerek a Labirintusban

Olyanok vagyunk az Untold Fesztivál alatt, mint ezek az egerek a labirintusban. Vagy mégsem?
Hirdetés

Update: időközben kiderült, hogy a két egér neve Ion és Ioana. Továbbá az is, hogy ma este hét körül Ion rosszul lett. Nem volt hajlandó tovább bolyongani, lekuporodott a labirintus közepén és várta, mi lesz. Karanténba kellett helyezni. Tehát csak Ioanával folytatódik a kísérlet. Úgy tűnik a nők jobban bírják a gyűrődést. Az útvesztőben is.

A Laboratorul Urban nevezetű… nos, csoport érdekes kísérletet végez a kolozsvári Untold Fesztivál ideje alatt. Az alábbi Live Cam szemén keresztül elvileg folyamatosan lehet figyelni a történteket. Ma délután öttől hatig lehet követni, aztán hattól hétig szünet lesz, hogy a kísérleti alanyok megszusszanhassanak. Aztán megy minden tovább, a megadott ritmusban.

 

A koncepció a következő:

A kísérlet az ember egyéni és csoportos viselkedésmintáit modellezi, kolozsvári urbánus kontextusban.

A kísérlet négy napja során az A és B pontok közötti közlekedés egyre nehezedik, a környezetbe helyezett akadályok miatt.

Az egerek labirintusbeli útkeresése metaforává válik: az egyenlőtlen társadalmi szerződés metaforájává, olyan körülmények között, amelyekben a szerződés feltételei gyakorlatilag előre meghatározottak és nem képeznek tárgyalási alapot.

Hirdetés

A szerkezet erőszakossága (amelyet az egyéni és csoportos szabadság térbeli és időbeli korlátozása fejez ki) a polgárok által nap mint nap átélt strukturális erőszakot jelképezi.

A megfigyelő – vagyis a polgár – azonban egy külső pontban helyezkedik el, a kísérlethez viszonyítva. A kérdés, hogy ez a perspektíva csupán optikai-e, vagy társadalmi dimenzióval is bír, nyitott marad.

A kísérlet négy napig tart.

Állatvédelmi kitételek:

A kísérletben két laboratóriumi egeret használnak (lat. Mus musculus). A kísérlet során gondos személyzet biztosítja az egerek fizikai és lelki komfortját. Az egereket nem fenyegeti semmiféle veszély, és szakorvosi felügyelet alatt állnak.

Hirdetés