Régi zászlóját szavazta vissza Kovászna megye tanácsa

A román tanácsosok nem szavazták meg mondván, egyik szimbólum sem képviseli a megye románságát.
Hirdetés

A vadonatúj zászlótörvény alapján az országban elsőként Háromszék önkormányzati testülete szavazta meg csütörtökön az új megyezászlót, amely a régi – írja a Krónika. A román pártok képviselők nem szavazták meg a határozatot, szerintük a lobogón fellelhető szimbólumok nem képviselik a Kovászna megyei román közösséget.

2008-ban teljesen szabályosan már elfogadták a megyezászlót, azt négy év után támadta meg Codrin Munteanu akkori prefektus, és a brassói táblabíróság pedig érvénytelenítette a zászlós határozatot arra hivatkozva, hogy nincs törvény, amely a helyi zászlók elfogadását szabályozza – emlékeztetett Tamás Sándor tanácselnök hozzátéve, hogy akkor már nagyon sok megyének volt saját zászlója.

A régi-új zászlót

Szekeres Attila heraldikus tervezte, elmondása szerint a megyei jelkép az egykori Háromszék vármegye címerének kismértékben módosított változata. A kardot tartó páncélos kar a székely határvédők hősiességére utal, a kardot takaró szív az áldozatkészség és hazaszeretet szimbóluma. A ragyogó nap és a növekvő holdsarló a székely nemzet jelképe, a három csillag pedig az egykori három székely rendet jelképezi, de utal a Háromszéket alkotó három kisebb területi egységre: Sepsi-, Kézdi- és Orbaiszékre is.
 
A zászlón a kék tónusú, pajzs alakú címer egy aranyszínű sáv közepén helyezkedik el, amelyet két keskenyebb kék színű sáv övez. Szekeres rámutatott: a címer története 500 évvel ezelőttre nyúlik vissza.

Nem és nem

Sabin Calinic szociáldemokrata  tanácstag végig ragaszkodott ahhoz, hogy a zászló valamelyik sarkában tüntessék fel a román zászlót is, és azzal sem lehetett meggyőzni, hogy az új törvény kifejezetten tiltja az országos szimbólumok, így a trikolór használatát a kisebb területi egységek zászlóin.
 
Őt nem érdekli a történelem, szerinte a jelennek kell építkezni – számolt be a Krónika a román tanácsos konok ellenállásáról.
 
Az új zászlót a közigazgatási minisztériumnak is jóvá kell még hagynia az országos heraldikai bizottság véleménye alapján.
 

Hirdetés