Minisztériumi feljelentés a Schweighofer ellen

Feketén vágott fát vásárolt az osztrák cég a gyanú szerint.
Hirdetés

A legfelsőbb bíróság ügyészségéhez fordult a környezetvédelmi minisztérium, miután a Holzindustrie Scheighofer több romániai gyárában végzett ellenőrzések nyomán arra lehet következtetni, hogy az osztrák cég illegális vágásokból származó fát vásárolt több beszállítójától.

Az ellenőrzések célja az volt, hogy megvizsgálják a faanyag származását, szállítását, tárolását és értékesítését. A minisztérium közleménye szerint rengeteg rendellenességet találtak a könyvviteli és nyilvántartási dokumentációban. A gyanú szerint az osztrák fafeldolgozó cég illegálisan kitermelt fát vásárolt, gyanús dokumentumok alapján.

Egy amerikai civil szervezet áprilisban vádolta meg a Schweighofert, hogy illegálisan kitermelt fát vásárol fel Romániában. A Washingtonban és Londonban is irodákat működtető Environmental Investigation Agency (EIA) olyan videofelvételeket hozott nyilvánosságra, melyekből kitűnik, a HS romániai képviselői felvásárolnák a hazai, törvénytelen vágásokból nyert faanyagot, ugyanakkor bónuszokat is felajánlanak a beszállítónak, ha az szerződésen felüli famennyiséget szállít.

Hirdetés