A parlamenttől várják a mentőövet a közmédia alkalmazottai

A Román Televíziótársaság mintegy 700 alkalmazottja kéri a parlamenttől, hogy mentsék meg a Román Televíziót (TVR), és váltsák le az inkompetens vezetőséget.
Hirdetés

Levélben fordultak a parlament alsó és felső házához, melyben azt kérték a szentároktól és képviselőktől, hogy hívják össze egy rendkívüli ülésre a parlamentet és sürgősen vizsgálják ki a televíziótársaság helyzetét.

Dragoş Bocanaciu, a szindikátus elnöke által aláírt levélhez csatolták a 700 alkalmazott aláírását is. A teljes csődért a rossz törvénykezési rendszert és a Román Televízió elmúlt tíz év inkompetens vezetőit okolják. A levélírók azt követelik, hogy vonják felelősségre a vétkeseket. A levélből kiderül, hogy az alkalmazottak kollektív munkaszerződése július elsején lejárt, és a közmédia vezetői nem folytatnak tárgyalásokat az új szerződésekről.

Stelian Tănase, a Román Televíziótársaság elnöke múlt héten azt nyilatkozta, hogy a kialakult helyzetért a kormány felelős, és a társaság számláinak zárolása Victor Ponta miniszterelnök bosszúja, ezért nem hajlandó lemondani az elnökségről.

Mint ismeretes: az ANAF hétfőn zárolta a médiaszolgáltató számláit. A Mediafax értesülése szerint a többi nagy tartozásokat felhalmozó állami szolgáltatókra is hasonló sors vár. A Román Televíziótársaság mellett zárolták még a bukaresti felszíni közszállítási vállalat számláit is. Ennek adóssága eléri a 272 millió lejt, és perben állnak az adóhatósággal, mert kifogásolják ez utóbbi által megállapított tartozás nagyságát.

A TVR a 2014-es évet összesen 81,5 millió lejes veszteséggel és 700 millió lejes adóssággal zárta. 

Hirdetés