Először ítéltek el volt kommunista börtönparancsnokot Romániában

A kilencven éves Alexandru Vișinescu a hírhedt Râmnicu Sărat-i börtön parancsnoka volt. Emberiesség ellen elkövetett bűncselekményért húsz évet kapott.
Hirdetés

Húsz év börtönbüntetésre ítélte első fokon a bukaresti ítélőtábla pénteken Alexandru Vișinescu volt román kommunista börtönparancsnokot, aki ellen emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt emeltek vádat. A vádhatóság korábban huszonöt év szabadságvesztés kiszabását kérte.

A 90 éves Visinescu 1956 és 1963 között a hírhedt Râmnicu Sărat-i börtönt irányította, ahol a politikai foglyokat kegyetlen testi és lelki kínzásnak vetették alá. Vișinescu az első volt kommunista börtönparancsnok, akit bíróság elé állítottak Romániában. A tíz hónappal ezelőtt kezdődött per első ítélete szerint

megfosztják katonai rendfokozatától, és 300 ezer euró kártérítés kifizetésére kötelezik áldozatai hozzátartozóinak.

Az új büntetőtörvénykönyv szerint életfogytiglani börtönbüntetés szabható ki az emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt, de Vișinescu esetében az elítélt magas kora miatt ez a büntetés nem alkalmazható.

A vádirat szerint a volt börtönparancsnok rendszeresen megsértette a politikai foglyok alapvető emberi jogait. Olyan feltételek között tartották őket fogva és olyan bánásmódnak vetették őket alá, amely a fizikai megsemmisülésükre irányult. Így például nem biztosították számukra a legszükségesebb gyógyszereket, orvosi kezelést, megtagadták a betegek börtönkórházba szállítását, éheztették a foglyokat.

A hatóságok 138 embert azonosítottak, akik 1956 és 1963 között a szóban forgó börtönben raboskodtak,

köztük a két világháború közötti korszak számos politikusát, például Ion Mihalachét, a parasztpárt alapítóját.

Hirdetés

A vádirat szerint a börtönparancsnokot személyes felelősség terheli a történtekért, hiszen az akkori börtönviszonyokat szabályozó hivatalos rendelkezések csak az előfeltételeit teremtették meg a kiirtást célzó börtönök és munkatáborok felállításának. A politikai foglyok megsemmisítésére irányuló konkrét intézkedéseket a börtönparancsnokokra bízták – állapította meg a dokumentum. 

Fotó: AP

Hirdetés