Váradi találmány: zöldségtermesztés a sintértelepen

A váradi közterület-kezelő alkalmazottai káposztát termesztenek a kóbor kutyák között.
Hirdetés

Zöldségtermesztésbe kezdtek a nagyváradi Közterület-fenntartó Zrt. alkalmazottai a Grivei kutyamenhelyen. Az egyik ebeknek fenntartott barakk helyén alakították ki a kertet, ahol káposztát, paprikát, paradicsomot, uborkát, karalábét, zöldpaszulyt és tököt termesztenek. A kert közelében egy mutatós teraszt építettek, hogy legyen hol megpihenni, ha elfáradnak a kertészkedésben.

Călin Ardelean, a menhely ügyvezetője a sajtó érdeklődésére azt nyilatkozta: büszke, hogy alkalmazottai megfogták a munka végét, és kertészkedésbe kezdtek. Állítása szerint csak saját fogyasztásra termesztik a zöldséget, és csak munkaidőn kívül foglalkoznak vele – nem a menhely fenntartására és a kóbor kutyák ellátására szánt közpénzből, hanem saját zsebből. Egyébként kérték a Közterület-fenntartó Zrt. vezetőségének a beleegyezését is.

A Grivei kutyamenhelyet 2012-ben vette át az önkormányzat az SOS Dogs Alapítványtól. Összesen 11 alkalmazottal működtetik a metropolisz-övezet egyetlen kutyamenhelyét. A 15 négyzetméteres területen 18 barakkot létesítettek, melyek összesen 160 kóbor eb befogadására alkalmasak. Amióta a törvény lehetővé teszi azoknak a kóbor kutyáknak az elaltatását, melyek 14 napon belül nem lelnek gazdára, üresen állnak a barakkok. Jelenleg mindössze 40 kutyát látnak el.

A helyi állatvédők attól tartanak, hogyha ismét megszaporodnak az állatok, akkor a helyhiányra hivatkozva fogják elaltatni a négylábúakat, miközben az alkalmazottak külön kertészetet tartanak fenn az egyik barakk helyén.

Fotó: Ebihoreanul

Hirdetés