Kinyitnak a görög bankok, és Merkel sem merkel annyira

Háromhetes bankzárlat után ma kinyitottak a görögországi bankok, bár a temetkezési vállalkozók továbbra is szívnak.
Hirdetés

Hétfőn kinyitottak a görögországi bankok, ügyintézni lehet, de egyes korlátozások érvényben maradtak. A kivehető pénzösszeget napi 60 euróról heti 420-ra flexibilizálták, vagyis már nem muszáj naponta sorban állni annak, aki készpénzre vágyik.

A tőkemozgásokat viszont szigorúan korlátozzák: külföldre utalni továbbra is tilos, sőt új bankszámlát sem szabad nyitni.
 
A görög kormánynak ma 4,2 milliárd eurót kell visszafizetnie az Európai Központi Banknak. Ezt úgy tudja megtenni, hogy hétfőn pénteken 7,16 milliárdos, rövid lejáratú kölcsönt kapott. Ebből az IMF-nek júniusban esedékes részletet is törleszteni tudja az ország.
 
A görögök hozzá kell szokjanak az új megszorításokhoz is: egy sor áru áfáját 23 százalékosra emelik, bár a gyógyszereké, könyveké és újságoké csökken.

A temetkezési vállalatok szívtak

A készpénzkorlátozás leginkább a görög temetkezési vállalatokat sújtotta, mert a legolcsóbb temetkezés is a napi 60 eurónak legalább a 15-szörösébe kerül – írja az AP internetes oldala. 
 
A temetkezési szolgáltatások elkezdéséhez 800-1000 euróra van szükség, de az emberek 50, 70 vagy épp 20 eurót fizetnek, és azt mondják, ez minden pénzük – panaszkodott a hírügynökségnek Eusztratiosz Vulamandisz, egy athéni temetkezési vállalkozó.
 
A vállalkozók azért kérnek ennyit az elején, mert attól tartanak, hogy a ceremónia után nem fizetik ki őket. A kifizetések szinte mindig készpénzben történnek, bankkártyával vagy csekkel nagyon ritkán fizetnek ilyen szolgáltatásokért Görögországban, amelynek gazdasága még mindig túlnyomóan készpénz alapú.
 
A készpénzhiánynak morbid következményei is vannak attól kezdve, hogy a holttesteket jóval tovább tartják a halottasházakban, egészen odáig, hogy egyesek csődöt kellett jelentsenek ahhoz, hogy az állam finanszírozza rokonaik elhantolását.

Merkel már nem merkel annyira

Minimális fény az alagút végén, hogy az adósságelengedést ugyan kizárta, de a törlesztés könnyítéséről már Angela Merkel német kancellár is beszélt vasárnap az ARD német országos közszolgálati televízióban sugárzott interjúban. 
 
Kiemelte, hogy „most kemény tárgyalások következnek Görögországgal”, a megállapodások betartását biztosítani kell, ami „nem lesz könnyű”, mert 2010 óta az egymást váltó görög kormányok több intézkedést nem hajtottak végre, amelyekben megállapodtak a hitelezőkkel, és amelyeket más válságba került euróövezeti tagországok, köztük Portugália és Írország már régen bevezetett – tette hozzá.
 
Görögország korábban is kapott könnyítéseket, például a törlesztési futamidő meghosszabbítása vagy a kamat csökkentése révén, és ilyen megoldások ismét napirendre kerülhetnek, de csak akkor, ha sikerrel zárul az újabb mentőprogram végrehajtásának első felülvizsgálata – mondta Angela Merkel.
 
Görögország a tervek szerint nagyjából 86 milliárd euró hitelt kap az euróövezeti válságkezelő rendszer, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretében, ez lesz a harmadik hitelcsomag 2010 óta.
 

Fotó: Teacher Dude @ flickr

 

Hirdetés