Nyugi: lesz magyar gyógyszerészeti képzés Marosvásárhelyen

Nem változott a magyar helyek száma.
Hirdetés

Az előzetes hírekkel ellentétben idén is indul magyar nyelvű oktatás a gyógyszerészeti karon, ami az eddig megszokott beiskolázási számokkal indul, tehát 35 tandíjmentes magyar és 90 közös fizetős helyet hirdettek meg. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen egyébként péntekig jelentkezhetnek az ott tovább tanulni vágyók, és a felvételi vizsgára szerdán kerül sor.

Szilágyi Tibor lemondott rektorhelyettes elmondta: a magyar helyek száma nem változott, az általános orvosi karon 135 állami támogatott magyar hely és 80 fizetéses hely van. A tandíjas helyekre a felvételi idén is minden kar esetében közös versenyben történik, azaz a jelentkezők számától és a vizsgaeredménytől függ, hogy hány magyar és hány román bejutó lesz.

A nővérképzőn 15 állami magyar hely van, és 70 tandíjas. A fogorvosin is van 35 tandíjmentes magyar és 30 közös, fizetős hely. Ezenkívül vannak még más szakok is, amelyeket csak román nyelven indítanak, ezek az egyetem honlapján megtekinthetők. A jelentkezés az interneten történik, és csak annak kell személyesen megjelennie, aki nem boldogul ezzel az iratkozási rendszerrel.
 

Hirdetés