Erdőket vett az IKEA Romániában

A svéd bútorkereskedelmi hálózat titkolózik arról, hogy kiktől és milyen összegért vásárolta fel az összesen 33.600 hektár erdőt.
Hirdetés

A bútorgyártáshoz szükséges faalapanyag biztosítására erdőt vásárolt Romániában az IKEA. Összesen 33.600 hektár erdőről van szó, amelyet a multinacionális bútorkereskedelmi hálózat fog – ígérete szerint felelős módon – karban tartani. A Prahova, Buzău, Vrancea, Botoşani és Bihar megyékben található erdők tulajdonosai mindeddig magánberuházók voltak, de hogy pontosan kik, és mennyiért adták el a multinak a területeket, arról nem szól az IKEA által kibocsátott közlemény.

A Mediafax megkeresésére Frederik de Jong, a romániai leányvállalat vezérigazgatója leszögezte: a tulajdonossal (tulajdonosokkal?) kötött titoktartási szerződés miatt nem árulhatja el, hogy mennyiért adták el nekik a szóban forgó erdős területeket. A konkrétumok helyett így be kell érjük annyi információval, hogy Románia az első ország, ahol az IKEA erdőgazdálkodásba kezd, de egyelőre nem tervez más erdőket vásárolni sem az országban, sem máshol.

Az IKEA egyébként csak Romániában 20 beszállítóval dolgozik, akik mintegy 14 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak. Csupán két IKEA-üzlet létezik az országban, mindkettő a fővárosban.  

Fotó: libertatea.ro

Hirdetés