Elképesztően derűlátók a románok

Egy felmérés szerint a többségnek jóformán szent meggyőződése, hogy hamarosan minden sokkal jobb lesz.
Hirdetés

A románok a legderűlátóbbak Európában országuk gazdasági fejlődését és saját anyagi körülményeiket, helyzetüket illetően – legalább is a felmérések szerint. Közel 60 százalékuk érzi úgy, hogy Románia gazdaság helyzete javulni fog az elkövetkező 12 hónapban.

A közvélemény-kutatást a brit GfK kutatóközpont végezte mindazokban az országokban, amelyekben jelen van az International Personal Finance csoport. Ennek a csoportnak részét képezi a romániai Provident Financial is. A GfK bekapcsolódott a brit International Personal Finance csoport vizsgálódásaiba, amelyek kiterjedtek a csoporthoz tartozó nyolc országra: Romániára, Bulgáriára, Csehországra, Litvániára, Lengyelországra, Magyarországra, Szlovákiára és Mexikóra.

A vizsgálódás célja annak megállapítása, hogy miként érzékelik az említett államok lakói országuk gazdasági-társadalmi légkörét, hogyan takarékoskodnak, miként élnek a felvett hitelekkel és melyek a legfontosabb céljaik, törekvéseik. A felmérést 2015 márciusában és áprilisában végezték az említett országok 8040 tagját összesítő csoportban, amelyben Romániából 1034 személy vett részt.

A felmérés szerint Romániában a megkérdezettek 58 százaléka érzi úgy, hogy országa gazdasága javulni fog az elkövetkező 12 hónap során, 19 százaléknak pedig meggyőződése, hogy a gazdasági helyzet sem javulni, sem romlani nem fog ebben az időszakban.

Összehasonlításként: a felmérés szerint az említett államok lakosságának csupán 23 százaléka tartja úgy, hogy országának gazdasága javulni fog az elkövetkező 12 hónap alatt.

Hirdetés

A román mintacsoport tagjainak 44 százaléka teljes mértékben elégedett volt jelenlegi életszínvonalával. Mi több, ennek a 40 százaléknak közel háromnegyede biztos volt abban is, hogy személyes helyzete javulni fog a következő 12 hónap során.

 

Hirdetés