Halom pénzt ad az EU útépítésre, környezetvédelemre

9,41 milliárd eurót költhetünk infrastruktúrára a 2014-2020-as költségvetési ciklusba.
Hirdetés

Jóváhagyta a romániai nagy infrastruktúra operatív program (POIM) több mint 9 milliárd euró értékű támogatását az Európai Bizottság: erről megállapodást írt alá Corina Crețu regionális politikáért felelős uniós biztos és Victor Ponta miniszterelnök pénteken Bukarestben.

 
Crețu szerint ez Románia legnagyobb és ugyanakkor az Európai Unió második legnagyobb keretösszegű operatív programja, amelyet az ország a közlekedési hálózat, a környezetvédelem és az energetikai rendszer fejlesztésére fordíthat. Ezeket a beruházásokat az unió 9,41 milliárd euróval támogatja a 2014-2020-as költségvetési ciklusban, amit a hazai költségvetés 2,4 milliárd eurós önrésszel egészít ki.
 
Ponta a megállapodás ünnepélyes aláírása alkalmával rámutatott: ebből a pénzből folytatják Románia autópálya-építési programját. Hozzátette: Brüsszel a kormány sokat vitatott közlekedésfejlesztési tervét is elfogadta.
 
A kormány európai alapokat kezelő minisztériuma közölte: a nagy infrastruktúra operatív programból 6,8 milliárd eurót (ebből 5,1 milliárd uniós támogatás) fordítanak a közlekedési hálózat fejlesztésére, 4,47 milliárd eurót (ebből 3,8 milliárd uniós támogatás) környezetvédelmi programokra, és 0,6 milliárd eurót (ebből 0,52 milliárd uniós támogatás) a megújuló energiaforrások elterjesztésére.

Hirdetés